Garrett Bradley wint Eye Art & Film Prize 2023

Garrett Bradley wint Eye Art & Film Prize 2023

02-11-2023 (15:58) - Awards

De Amerikaanse kunstenaar en filmmaker Garrett Bradley is de winnaar van de Eye Art & Film Prize 2023. Bradley krijgt de prijs voor haar werk, waarin ze een persoonlijke visuele stijl koppelt aan onderzoek en maatschappelijke betrokkenheid.

De Eye Prize wordt op vrijdag 10 november aan de winnaar uitgereikt in Eye Filmmuseum, tijdens International Documentary Festival Amsterdam (IDFA). Garrett Bradley is als winnaar gekozen door een internationale jury en krijgt een bedrag van € 30.000 toegekend en een tentoonstelling in Eye Filmmuseum. Met de prijs wordt de winnaar in de gelegenheid gesteld om nieuw werk te creëren. De prijs wordt genereus ondersteund door Ammodo.

Visueel meeslepend

Juryvoorzitter Bregtje van der Haak, directeur Eye Filmmuseum: “We zijn zeer blij dat Garrett Bradley de negende winnaar is van de Eye Art & Film Prize. Bradley krijgt de prijs voor haar moedige en visueel meeslepende werk, dat thema’s als racisme en uitsluiting te lijf gaat met een uitzonderlijke energie, die vorm krijgt in een mix van media. Inhoudelijk refereren haar (documentaire)films en installaties onder meer aan de geschiedenis van Amerikanen, de strijd voor sociale rechtvaardigheid en de politieke geschiedenis van de Verenigde Staten en onderzoeken ze diep menselijke emoties zoals woede en verdriet. Garrett Bradley werkt op het grensvlak van feit en fictie en van film en beeldende kunst en is zowel een gedreven archiefonderzoeker en activist als een uitzonderlijk begaafd kunstenaar. In haar werk combineert ze een persoonlijke esthetiek op cinematografisch vlak met een verrassend experimentele benadering: haar films en installaties trekken je naar binnen, dagen je uit, raken je in de ziel en laten je nadenken over de wereld.”