Karel Martens ontvangt BNO Piet Zwart Prijs 2023

19-09-2023 (12:16) - Awards

Unaniem heeft de jury ontwerper Karel Martens uitgeroepen tot winnaar van de BNO Piet Zwart Prijs 2023. Dit vanwege zijn buitengewone bijdrage aan de betekenis en het aanzien van het ontwerpvak.

De jury uit bewondering voor het grafisch ontwerpwerk van Karel Martens (1939). Inhoud en vorm sluiten steeds naadloos op elkaar aan in zowel vrij werk als werk in opdracht. Zijn lange loopbaan als typograaf en ontwerper omvat allerlei soorten opdrachten: affiches, boeken, belettering van gebouwen, maar ook postzegels, munten en telefoonkaarten. Zoals hij zelf benadrukt is er geen hiërarchie in soorten werk; een klein visitekaartje wordt net zo serieus benaderd als een complexe publicatie. In 2019 richtte hij het ontwerpbureau Martens en Martens op, waarbinnen hij momenteel werkzaam is.

Nieuwe generaties

Door zijn actieve inzet in het kunstvakonderwijs heeft Karel Martens nieuwe generaties ontwerpers deelgenoot kunnen maken van zijn kennis, ervaring en kritische kijk op het vak. Zo gaf hij les aan ArtEZ Academie voor beeldende kunsten Arnhem, de Jan van Eyck Academie in Maastricht, Design Academy Eindhoven en Yale School of Art in New Haven, Verenigde Staten. Bijzonder is de postacademische opleiding Werkplaats Typografie (WT) die hij samen met Wigger Bierma oprichtte. De blijvende urgentie voor de huidige generatie grafisch ontwerpers en de internationale betekenis van zowel zijn werk als de ontwerphouding van Karel Martens zijn een belangrijke reden voor de toekenning van de BNO Piet Zwart Prijs 2023. Karel Martens werd eerder onderscheiden met o.a. de H.N. Werkmanprijs, de Gerrit Noordzij-prijs en de Dr. A.H. Heinekenprijs.