Lisette den Boon Winnaar Painting of the Year 2023

Lisette den Boon Winnaar Painting of the Year 2023

23-01-2024 (13:00) - Awards

De winnaar van de internationale schilderwedstrijd Painting of the Year 2023 is bekend. Uit ruim 500 ingezonden schilderijen uit meer dan 15 verschillende landen is ‘Jonathan’ van Lisette den Boon uit Nederland verkozen tot Painting of the Year 2023.

Het schilderij 'Landgoed de Voorst' van Jelle van de Ridder is de winnaar van de Publieksprijs van Painting of the Year 2023. Tijdens de stemronde kreeg zijn schilderij maar liefst 499 stemmen. 'Catch the Moon' van Haitham Alhamad volgde op de tweede plaats met 412 stemmen. Met 336 stemmen werd 'Barcode: Imagine Heal The World' van Mala Ramcharan op de derde plaats.

'Jonathan'

De vakjury oordeelde over winnaar ‘Jonathan’ van Lisette den Boon: "Een beetje een “unheimisch” portret dat bevreemdend is op een goede manier. Dit kleine schilderij bleef de jury gedurende de hele sessie als het ware achtervolgen en liet ons niet meer los. Enerzijds is het een heel lieflijk portret, maar anderzijds ook een beetje bevreemdend omdat het zo vrijstaand is en dus alle aandacht naar het gezichtje zelf getrokken wordt. Door deze uitgesneden vorm krijgt het schilderij iets conceptueels."

"Eigenlijk is het een platte sculptuur geworden, met heel veel diepte in de schildering. De zeer technisch geschilderde ogen kijken je indringend en bijna verwijtend aan en achtervolgen je door de ruimte. Het schilderij gaat over van een lief maar heel indringend klein portret naar een krachtig ruimtelijk beeldhouwwerk. Het laat je enerzijds nadenken over wat een portret nu exact is, maar anderzijds ook over het geportretteerde kind zelf. Wie is dat schatje? Is alles wel goed met hem of haar? Hoe kan ik hem of haar helpen? Een even eenvoudig als indringend kunstwerkje dat de toeschouwer beetgrijpt en niet meer loslaat. De terechte winnaar van de titel Painting of the Year 2023.”

Vakjury

De jury van Painting of the Year beoordeelde in eerste instantie alle inzendingen digitaal en bepaalde zo de 50 genomineerden. Uit de 50 beste ingezonden werken koos de vakjury uiteindelijk de finalisten en winnaar.
Alle juryleden hebben in hun dagelijks leven te maken met verschillende facetten van de (hedendaagse) schilder- en tekenkunst. Ralph Keuning is kunsthistoricus en voormalig directeur van Museum de Fundatie, Edwin Becker is hoofdtentoonstellingen van het Van Gogh Museum, Loes Botman is kunstenares en auteur en Raoul Locht is voorzitter van Stichting Kunstweek.