Momo Medical wint Nederlandse Innovatie Prijs 2023

26-10-2023 (14:46) - Awards

Tijdens de zesde editie van het BID Nationaal Innovatiegala op 23 oktober heeft - een samenwerking tussen TNO, het Ministerie van EZK, de UvA, de BID en Kasteel de Wittenburg - de Momo Medical de Nederlandse Innovatie Prijs gewonnen.

Het bedrijf Momo Medical heeft de afgelopen jaren een gestage omzetgroei weten te realiseren met de introductie van de BedSense en innovaties die als voornaamste doelstelling hebben om zorgmedewerkers in verpleeghuizen, die te kampen hebben met een steeds verder toenemende werkdruk, te ondersteunen.

Momo BedSense

De Momo BedSense is een sensorplaat die op borsthoogte onder het matras van bewoners in verpleeghuizen wordt geplaatst. De sensoren geven informatie over druk, houdingen trillingen. De hieraan gelinkte Momo BedSense App geeft personeel inzicht in alle bewoners op de afdeling van het verpleeghuis. Dit stelt hen in staat om anders te werken (niet meer standaard rondes lopen), wat enerzijds leidt tot een verlichting van de werkdruk en anderzijds in meer aandacht voor bewoners. Bewoners kunnen uitslapen, worden minder gestoord, en kunnen beter worden geholpen zodra daar behoefte aan is. Doordat de applicatie voorspellingen kan doen over wanneer iemand uit bed komt, kan preventief gehandeld worden, waarmee een significant aantal valincidenten voorkomen kunnen worden.

Grote maatschappelijke uitdagingen

Deze innovatie van het bedrijf, gericht op het aanpakken van een grote maatschappelijke uitdaging won de Nederlandse Innovatie Prijs 2023. Een prijs gebaseerd op de Nederlandse Innovatie Monitor en een initiatief van het Amsterdam Centre for Business Innovation (ACBI) van de UvA. CEO van Momo Medical, Menno Gravemaker nam de prijs op 23 oktober in ontvangst van juryvoorzitter en hoogleraar Strategie & Innovatie aan de UvA, prof. dr. Henk Volberda. Op 24 oktober 2023 heeft de AVROTROS aandacht besteed aan de Nederlandse Innovatie Prijs 2023 tijdens het televisieprogramma De Wereld van Morgen.