Onze man bij de Taliban winnaar Zilveren Nipkowschijf 2023

15-06-2023 (20:12) - Awards

Onze man bij de Taliban (VPRO) is de winnaar van de Zilveren Nipkowschijf 2023. Roel van Broekhoven en Thomas Erdbrink kregen de prijs uit handen van juryvoorzitter Renate van der Bas.

Regisseur Roel van Broekhoven kreeg al drie keer eerder een Zilveren Nipkowschijf. In 2015 ontving hij samen met Thomas Erdbrink een Zilveren Nipkowschijf voor Onze man in Teheran.

Vincent Bijlo overhandigde de Zilveren Reissmicrofoon aan Michiel Driebergen en Edwin Koopman voor hun podcast Stad in oorlog: Charkiv één jaar onder vuur (VPRO).
Armin van Buuren nam de Ere Zilveren Reissmicrofoon in ontvangst.
Niels van der Laan, Jeroen Woe en hun team kregen de Ere Zilveren Nipkowschijf voor het satirische programma Even tot hier (BNNVARA).
Een speciale vermelding ging naar Raven van Dorst. De uitreiking vond dit jaar weer plaats in Het Ketelhuis in Amsterdam.

Uit het juryrapport over Onze man bij de Taliban

‘De onvoorstelbare beelden staan op ons aller netvlies gegrift: Afghanen die in blinde paniek hun land proberen te verlaten nadat de Taliban de macht hebben gegrepen, desnoods door zich als krankzinnigen aan de vleugels van een vertrekkend vliegtuig vast te klampen. Niet iedereen denkt bij die beelden: laat ik eens gaan kijken hoe het daar nu is. Journalist Thomas Erdbrink en regisseur Roel van Broekhoven deden dat wel.’

Het gehele juryrapport van Onze man in de Taliban is hier te lezen.

De documentaire De jurk en het scheepswrak (NTR) van regisseur en scenarioschrijver Arnold van Bruggen en de dramaserie Rampvlucht (KRO-NCRV) van scenarioschrijver Michael Leendertse, regisseur Lourens Blok en co-regisseur Edson da Conceicoa waren de andere genomineerden voor de Zilveren Nipkowschijf.

Winnaar Zilveren Reissmicrofoon 2023

De podcast Stad in oorlog: Charkiv één jaar onder vuur (VPRO)