We Are Public awards 2023

07-09-2023 (15:57) - Awards

De We Are Public Awards is een statement voor makers die de wereld op scherp kunnen zetten met film, dans, muziek, theater, kunst en alles wat daartussen zit. We Are Public omarmt ze en geeft ze een podium.

Er is geen jury van die bepaalt wat goed is en wat niet. Het begint met waar het volgens We Are Public om draait: de kunstenaars en makers. Op deze Award show staan de doeners, dromers en denkers daarom zelf aan het roer. De afgelopen jaren is duidelijk geworden hoe kwetsbaar de positie van onafhankelijke makers is in Nederland. 'Onacceptabel' vindt We Are Public, het is hoog tijd voor verandering. Daarom deze ‘Awards’, waarbij makers zelf bepalen wie er genomineerd wordt en wie er wint.

Zonder makers geen cultuur

De nominaties creëerden de afgelopen maanden een gigantisch sneeuwbaleffect. Leon Caren, oprichter van We Are Public: “Er is een groot netwerk bloot komen te liggen; inspirerende jonge makers uit alle hoeken van Nederland, allemaal gelinkt en verbonden. Een web van creativiteit en mensen die de wereld willen veranderen. Geen top-down geselecteerde winnaars en verliezers, maar bottom-up nominaties gebaseerd op inspiratie, fascinatie en bewondering. Er wordt vaak gesproken over ‘de cultuursector’, maar dat gaat voornamelijk over een skelet van voorzieningen, infrastructuur en gebouwen. De makers staan aan de zijlijn. Absurd, want zonder makers is er überhaupt geen kunst en cultuur. We zien dit als een startpunt om de machtsverhoudingen aan het schuiven te krijgen.”

Alleen maar winnaars

Donderdag 21 september worden alle winnaars onthuld en gehuldigd, in de Melkweg in Amsterdam met aandacht en een podium. Alles zal samenkomen in een avond vol muziek, dans, film, theater, kunst en alles wat daartussen zit. Ook de line-up bestaat uit genomineerden.