YoungCapital NK Big Air 2023

12-10-2023 (13:30) - Bucket list

Binnenkort nemen de beste kitesurfers van ons land het tegen elkaar op tijdens het YoungCapital NK Big Air. De ingrediënten: keiharde wind, woeste zee en tricks op tientallen meters hoogte. 

Het kampioenschap vindt alleen onder extreme weersomstandigheden plaats, om zo op topniveau te kunnen kiten. Zoals bij alle grote kitesurf-events wordt er daarom gewerkt met een windraam, dat in dit geval is geopend van 1 september tot en met 31 oktober. In deze periode staan de organisatie en deelnemers op stand-by. Zodra redelijk zeker is of er genoeg wind staat, wordt de knoop doorgehakt. Pers, partners en publiek worden dan onder andere via nk-bigair.nl en Instagram gemobiliseerd, en zo’n 48 uur later vindt het evenement plaats.

Deelnemers

Het deelnemersveld van het YoungCapital NK Big Air is groot. Zo maken de huidige Nederlands kampioen Jan Zoon en Megaloop-kampioen Lasse Walker hun opwachting. Daarnaast zijn er twee deelnemers uit de top vijf van de wereldranking en kijkt de kitewereld uit naar de 17-jarige Jamie Overbeek. Hij is nu de nummer 6 van de wereld en heeft de twee na hoogste sprong op zijn naam staan (ruim 36 meter). Ook bij de vrouwen doen er meerdere wereldtoppers mee, zoals Zara Hoogenraad en Pippa van Iersel. Voor een aantal aanstormende kiters is dit NK de plek om zich te laten zien aan het grote publiek, sponsoren en organisatoren van internationale toernooien.

Livestream

Het NK vindt plaats bij Watersport Vereniging Zandvoort. De toegang is gratis, en op het strand worden zo’n 3.000 toeschouwers verwacht. Daarnaast kunnen fans het toernooi volgen via een livestream op YouTube-kanaal SpaceX Kitesurfing. Meervoudig wereldkampioen Kevin Langeree doet samen met voormalig topschaatser (en enthousiaste amateur-kiter) Mark Tuitert verslag van de wedstrijden.