Springbok gaat aan de slag met duurzaam webdesign

07-07-2022 (09:31) - Bureaus

Hoewel de klimaatcrisis al jarenlang wereldwijd hoog op de agenda staat, worden datavervuiling en de invloed van het internet vaak over het hoofd gezien. Als het internet een land was, dan stond het op de zevende plek van de meest vervuilende landen ter wereld.
 
Brandtech agency Springbok (Benelux) wil hier verandering in brengen door als eerste enkel nog duurzame websites te bouwen, als onderdeel van hun low-carbon webdesign initiatief.
 
Bij duurzaam webdesign komt het welzijn van onze planeet op de eerste plaats. Momenteel heeft het internet een uitstoot die vergelijkbaar is met de gehele wereldwijde luchtvaartindustrie. Door webdesign fundamenteel anders te benaderen, kunnen bedrijven bijdragen aan de vermindering van de CO2-uitstoot en het energieverbruik van het internet.
 
"Om webdesign duurzaam te maken, moeten we radicaal en fundamenteel anders te werk gaan," aldus Jeroen van Norren, Sustainable Design Director bij Springbok. "Ik heb het zowel mijn persoonlijke missie als die van Springbok gemaakt om onze opdrachtgevers te ondersteunen bij het verminderen van de impact van hun digitale touchpoints."
 

Low-carbon webdesign initiatief

Binnen webdesign zijn er tal van technieken die dataverspilling beperken en het proces efficiënter maken. Het gaat hier niet om grote veranderingen. Het is simpelweg belangrijk om aandacht te hebben voor details tijdens iedere stap van het design, de content creatie, het development en de hosting. Springbok implementeert vanaf nu bij ieder project de onderstaande vijf aspecten, die onmisbaar zijn voor duurzaam webdesign:
- Strategische analyse. De optimalisatie van webflows kan leiden tot een lager verbruik van resources tijdens de gehele levensduur van een project.
- Vindbaarheid en content. Snel gevonden content verbruikt minder energie.
- Design en UX. Gebruik van dark mode en een kleiner formaat afbeeldingen en video’s vermindert het energieverbruik.
- Duurzame development. Goed geschreven code is aanzienlijk efficiënter.
- Green hosting. ‘Groene’ datacentra zijn energiezuiniger.
 
De verduurzaming van webdesign heeft niet alleen een positief effect op het milieu. Het leidt ook tot een sterkere SEO, verhoogt de prestaties van websites en zorgt voor een betere user experience. Een efficiëntere website is op alle vlakken een betere website.
 
"Door radicaal anders te werk te gaan dwingen we onszelf om bewust te blijven van het belang van duurzaamheid," voegt Kim Verhaeghen, CEO en medeoprichter Springbok toe. "Er is veel energie nodig voor de digitale ervaringen die wij bedenken en maken. Wij staan aan het begin. Door met Springbok voor te lopen op het gebied van duurzaam webdesign, kunnen we onze opdrachtgevers en andere agencies het beste begeleiden."
 

Media

Marketing

Economisch