ARTIS-Micropia viert 10-jarig bestaan met een beschimmelde taart

ARTIS-Micropia viert 10-jarig bestaan met een beschimmelde taart

30-09-2024 (18:34) - Campagnes

Tien jaar geleden opende ARTIS-Micropia zijn deuren, en sindsdien heeft het wereldwijd erkenning gekregen als het eerste museum dat zich volledig richt op de kleinste, maar meest invloedrijke levensvormen: microben. Nu, tien jaar later, trapt ARTIS-Micropia in samenwerking met Natwerk dit bijzondere jubileumjaar af met een taart. Niet zomaar een taart, maar een beschimmelde taart waar zo’n 56 biljoen microben, zoals Penicillium, Aspergillus en Rhizopus, zich tegoed doen aan een feestmaal.

“Soms kan één beeld genoeg zijn. Een totaal beschimmelde taart spreekt boekdelen om het tienjarig bestaan voor dit prachtige microbenmuseum te vieren.” aldus Wessel Beumer, Creative Director bij Natwerk. “We wilden iets in beeld brengen dat het belang van microben niet alleen vertelt, maar ook laat zien.”

Een iconische taart voor een iconisch museum

Voor het maken van deze bijzondere jubileumtaart schakelde Natwerk en ARTIS de hulp in van meester Patisserie Holtkamp Amsterdam, een naam die sinds 1969 synoniem staat voor ambachtelijke banketkunst in Amsterdam. Deze opdracht was echter anders dan alle anderen: “Toen ARTIS langskwam om een taart te maken voor microben waren we meteen enthousiast. Het leuke hieraan is dat we helemaal contra moeten denken. Normaal gesproken wil je juist geen schimmels in je taart hebben voor voedselveiligheid, nu juist wel.” aldus Jordy Cambach van Patisserie Holtkamp Amsterdam.

56 biljoen microben in één foto

Nadat de taart zijn schimmelige pracht had bereikt, was het tijd om dit ongebruikelijke beeld vast te leggen. Daarvoor werd Chuck Studios benaderd. Doorgaans worden zij gebriefd op het eten er zo lekker en vers mogelijk uit te laten zien. Dit keer kregen zij de opdracht om juist de schoonheid van een beschimmelde taart vast te leggen.
Met uiterste precisie schoten zij het perfecte beeld van de beschimmelde taart, vol biljoenen microben.

Het belang van de meest invloedrijke levensvorm

Thomas Swierts, hoofd van ARTIS-Micropia: “Mensen zien microben zoals schimmels vaak als iets vies, maar ze spelen een cruciale rol in onze ecosystemen. Ze breken allerlei materialen af zodat de voedingsstoffen weer beschikbaar worden voor andere organismen en ook wij er uiteindelijk weer profijt van kunnen hebben. Dankzij het grote contrast met een exclusieve taart van Patisserie Holtkamp Amsterdam laten we op een speelse manier zien hoe microben als opruimers in de natuur de kringloop sluitend maken. Want zelfs zo’n heerlijke taart wordt netjes opgeruimd door microben als wij die laten staan.”

Feestelijke evenementen in het jubileumjaar

Naast dat de beschimmelde jubileumtaart vanaf 30 september te bewonderen is in ARTIS-Micropia, zal het 10-jarig jubileum van het museum worden gevierd met een jaar vol speciale evenementen en bijzondere avonden. Bezoekers kunnen deelnemen aan lezingen, interactieve tentoonstellingen en drie keer per dag luisteren naar ‘Laborant vertelt’. Of je nu een fervent museumbezoeker bent of voor het eerst ARTIS-Micropia bezoekt, dit jaar biedt voor iedereen een unieke kans om dieper in de wereld van microben te duiken.

Credits

Klant: ARTIS, ARTIS-Micropia?Bureau: Natwerk
Creatie: Tim Teunissen & Bob Dijkshoorn
Creatieve Directie: Wessel Beumer
Account: Daphne Weers Linthorst
Productie: Linda Peterse / Jorieke de Jong
Productiemaatschappij: Chuck Studios
Fotograaf/camera: Sasha Horsthuis
Producer: Ellen Timmer
Beeldbewerker/retouch: Tristen Mackenzie
SFX: Leonardo Grassi