Campagne waarschuwt zzp’ers voor FOR-valkuil

04-05-2022 (10:02) - Campagnes

Een derde (34%) van de zzp’ers maakt gebruik van de fiscale oudedagsreserve (FOR). Van deze groep zet ruim een kwart (28%) het bedrag dat in de boekhouding wordt gereserveerd niet daadwerkelijk apart. En nog eens een kwart (25%) zet het slechts ten dele opzij.
 
Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Multiscope in opdracht van BrightPensioen. Deze groep zzp’ers kan voor problemen komen te staan op het moment dat ze met pensioen gaan. Dan moet er namelijk belasting worden betaald over het FOR-bedrag, terwijl ze dat niet (geheel) apart hebben gezet. Reden voor BrightPensioen om een campagne te starten waarin zzp’ers worden gewaarschuwd voor de FOR-valkuil.
 
Sjaak Zonneveld, directeur BrightPensioen: “We hadden wel het idee dat niet alle zzp’ers die gebruikmaken van de FOR dat bedrag of een deel daarvan ook werkelijk apart zet. Maar harde cijfers daarover bestaan niet. Vandaar dat wij dit hebben laten onderzoeken. Dat ruim een kwart van de FOR-gebruikers in werkelijkheid niets apart zet, is meer dan wij hadden verwacht. Dit is echt een valkuil voor flink wat zzp’ers. Daarom zijn we een campagne op social media gestart om zzp’ers te waarschuwen.”
 

Game over

In de campagne staan drie korte animatievideo’s centraal waarin een zzp’er de FOR-game speelt. De afloop is afhankelijk van de mate waarin daadwerkelijk geld opzij wordt gezet.