Spaanse body positivity-campagne gehekeld vanwege illegaal fotogebruik

Spaanse body positivity-campagne gehekeld vanwege illegaal fotogebruik

31-07-2022 (15:58) - Campagnes

Een Spaanse campagne die bedoeld is om te laten zien dat alle lichamen moeten worden gerespecteerd, pakt helemaal verkeerd uit nu ophef is ontstaan over de gebruikte foto's. De campagne werd vorige week gelanceerd.
 
De ontwerper van de body positivity-poster, waarop vijf verschillende vrouwen te zien zijn, blijkt daarvoor foto's te hebben gebruikt zonder toestemming van degenen die erop staan. Ook zijn de afbeeldingen bewerkt: zo is de beenprothese van een van de vrouwen vervangen door een 'echt' been.
 
De campagne werd vorige week gelanceerd door het Spaanse Vrouweninstituut. Aanvankelijk prezen mensen op sociale media de boodschap van het instituut om niet te oordelen over lichamen in alle soorten en maten, hoewel sommigen zich wel afvroegen waarom de campagne zich alleen op vrouwenlichamen richt.
 
Niet lang lang daarna zwol de kritiek aan, nadat twee Britse vrouwen hadden aangegeven dat hun Instagram-foto's zonder hun medeweten waren gebruikt en bewerkt voor de collage op de campagneposter. Van een van hen, de 32-jarige Sian Green-Lord, is bijvoorbeeld de beenprothese weggeëdit en zij is daar woedend over, meldt de NOS