Veiligheid centraal in Doe maar apart

06-06-2023 (07:00) - Campagnes

De campagne Doe maar apart start in de Week van de Veiligheid (5 tot en met 9 juni). De campagne vraagt consumenten en bedrijven losse batterijen, accu’s en elektrische apparaten in te leveren bij inleverpunten en milieustraten. 

De actie is een initiatief van de Stichting OPEN, BRBS Recycling, NVRD, NRF, Stichting Stibat Services, TLN en Vereniging Afvalbedrijven. De aftrap van de campagne is op maandag 5 juni, op ‘Wereld Milieu Dag', bij recyclingspecialist HKS Scrap Metals in Amsterdam.

‘Losse batterijen en apparaten met batterijen tussen het rest-, bedrijfs-, bouw- en sloop- en metaalafval geven problemen bij de inzameling en verwerking. Dit leidt vaak tot veiligheidsrisico’s zoals afvalbranden. Als batterijen en elektrische apparaten bij het restafval terechtkomen, gaan ook nog eens veel waardevolle grondstoffen verloren’, zegt Steven van Eijck, voorzitter van Stichting OPEN. De campagne ‘Doe maar apart’ maakt gebruik van radio en social media. De nadruk ligt op het gescheiden inleveren van elektrische apparaten, losse batterijen en accu’s. De campagne loopt van 5 tot en met 25 juni met extra aandacht voor jong volwassenen.

Vapes een groot risico

Klein elektrisch afval bestaat uit producten zoals smartphones, scheerapparaten, elektrisch gereedschap, e-smokers (vapes), elektrisch speelgoed, losse lithiumbatterijen en (fiets)accu’s. Batterijbranden kunnen ontstaan bij het inzamelen, transport en verwerking van diverse soorten apparaten en batterijen. ‘Vooral het gebruik van vapes onder jongeren is zeer zorgelijk’, volgens Van Eijck, ‘Deze e-smokers vertegenwoordigen maar liefst 84% van alle risicovolle apparaten in het restafval, maar ook veel accu’s afkomstig uit boormachines en fietsen worden aangetroffen.’

Batterij Bewaarbox Zakelijk

Consumenten en bedrijven worden in de campagne gewezen op de inleverpunten in winkels en milieustraten. Voor bedrijven en instellingen is er de Batterij Bewaarbox Zakelijk. Met de kortingscode DOEMAARAPART kan er gratis een worden aangevraagd.