WOMEN INC. komt in actie tegen menstruatiearmoede
In Nederland wordt maandelijks 1 op de 8 mensen geconfronteerd met menstruatiearmoede. Daarom start WOMEN Inc., in samenwerking met The Family Amsterdam, een donatiecampagne om menstruatiearmoede tegen te gaan. De opbrengsten van de campagne gaan naar het Armoedefonds en Dokters van de Wereld.
Menstruatiearmoede is het beperkt toegang hebben tot de middelen om veilig en comfortabel je menstruatie door te komen. Als alternatief gebruiken mensen dan vaak wc-papier, luiers of een sok. Ondanks dat 1 op de 8 mensen er mee te maken krijgt, hoor je er weinig over. Volgens WOMEN Inc. komt dat er menstruatiearmoede een dubbel ingewikkeld probleem is, er zit een taboe op zowel menstruatie als armoede.
WC-rollen
"Extra uitdagend dus om dit taboe te doorbreken," aldus Linda de Graaff van The Family, die aangeeft dat ze daar graag aan bijdragen. Voor de campagne is de samenwerking opgezocht met The Good Roll. Via de wikkels van hun wc-rollen wordt aandacht gevraagd voor menstruatiearmoede en opgeroepen om te doneren.
Onderdeel van de campagne zijn wc-rollen in de vorm van maandverband, die in verschillende openbare wc-ruimtes zijn opgehangen. Linda de Graaff: "Als menstruatieproducten gewoon overal beschikbaar zijn, net als toiletpapier, zouden heel veel mensen geholpen zijn. Daarom vragen we aandacht voor dit probleem in openbare toiletten."
Maatregelen
Om menstruatiearmoede structureel aan te pakken zou de overheid maatregelen moeten nemen om de toegang tot menstruatieproducten te verbeteren, vindt Emma Lok, directeur-bestuurder van WOMEN Inc.: "Dat kan bijvoorbeeld door het gratis beschikbaar stellen van producten in publieke ruimtes, zoals scholen. Maar ook bij het doorbreken van het taboe rondom menstruatie en het verspreiden van kennis is voor een structurele verandering de overheid nodig. Door menstruatie beter op te nemen in de onderwijsdoelen komt er meer kennis en door nú te investeren in een Nationale Strategie Vrouwengezondheid kunnen mensen met een hormoongerelateerde aandoening beter geholpen worden."