BOK brengt NFT's en fysieke kunst samen op platform

BOK brengt NFT's en fysieke kunst samen op platform

17-11-2022 (16:26) - Creatie

BOK (Beroeps Organisatie Kunstenaars) heeft een online galerie gelanceerd waar NFT-kunstwerken van uitsluitend professionele beeldend kunstenaars verkocht worden: NFTPRO.ART. Daarvoor werkt BOK samen met Artleader.com, waar BOK-leden al langer hun schilderijen, beelden en andere kunstwerken op verkopen. 

Met dit nieuwe platform is BOK, de belangenbehartiger voor kunstenaars in Nederland, de eerste organisatie die een combinatie van twee verkoopkanalen biedt aan haar leden. Via een webshop voor fysieke kunstwerken en het NFT-platform.

NFTPRO.ART

Door via NFTPRO.ART digitale kunst te kopen, ben je als koper verzekerd van een kunstwerk dat door een professioneel beeldend kunstenaar is gemaakt. Henk Hofstra, voorzitter van BOK en zelf kunstenaar: “NFT's zijn een nieuwe manier om unieke kunst te kopen en te verkopen, mogelijk gemaakt door de blockchaintechnologie. NFT's worden steeds bekender bij het publiek en de vraag ernaar groeit.’’

Logisch vervolg

BOK is tien jaar geleden opgericht als een stichting zonder winstoogmerk die opkomt voor de belangen van kunstenaars in Nederland. Hofstra: “We bevorderen kunst ‘in het echt. We helpen kunstenaars bij alledaagse zaken, zoals het verkopen van hun kunst via Artleader.com, organiseren exposities in samenwerking met fysieke galeries, hebben een juridische helpdesk en lobbyen voor een beter kunstklimaat.”

BOK werkt samen met partijen in het bedrijfsleven en de kunstwereld en zorgt er zo voor dat kunstenaars les kunnen geven, toegang hebben tot voordelige expositieverzekeringen en het heeft in Nederland het meest geraadpleegde online prikbord voor open calls van kunstopdrachten en exposities. Hofstra: “De oprichting van NFTPRO.ART is daarom een hele logische stap, wat ons betreft."

Polygon netwerk 

NFTPRO.ART maakt gebruik van het Polygon netwerk, de blockchain waar makers hun digitale kunstwerk kunnen minten en koppelen aan een token dat niet fungibel (niet vervangbaar) en dus uniek is. De oprichters van het platform hebben allen een achtergrond in kunst, copywriting, marketing en IT, en kunnen kunstenaars die hun werk als NFT willen verkopen volledig begeleiden. Henk Hofstra: “NFT’s kunnen van aanvullende waarde zijn op het huidige werk van kunstenaars. Het is een extra verdienmodel en een manier om je werk nog meer zichtbaar te maken, ook internationaal. Niet iedereen is digitaal voldoende onderlegd om zomaar in de wereld van NFT’s te stappen. Daarin kunnen wij een grote rol van betekenis zijn. En dat is ook een belangrijke reden voor BOK om NFTPRO.ART in het leven te roepen.”