Expo 2020 Dubai: multisensorische ervaring door Kossmanndejong en Tellart

02-11-2021 (15:03) - Creatie

Voor het eerst in de geschiedenis van de wereldtentoonstelling Expo Dubai vindt deze plaats in de Midden-Oosten regio. In de loop van de zes maanden dat zij open is worden er miljoenen bezoekers verwacht. Experience architects Kossmanndejong en experience design studio Tellart zijn co-designers van een buitengewone bezoekersbeleving voor het paviljoen van het gastland van de Wereldexpo.
 
Het ontwerp voor de bezoekersbeleving, dat persoonlijke verhalen integreert met technologie en scenografie, is voorafgegaan door grondig onderzoek en advies van materieel- en immaterieel erfgoed specialisten en kenmerkt zich door samenwerkingen met talloze getalenteerde lokale partijen. Het markante paviljoen, dat zich manifesteert als reusachtige vleugels van een valk, is een ontwerp van de befaamde Spaanse architect Santiago Calatrava en bevindt zich op een centrale plek van het Expo 2020 Dubai terrein. Kossmanndejong ontwierp ook de bezoekerservaring voor het Nederlandse paviljoen.


Verenigde Arabische Emiraten presenteert zich

De Amsterdamse ontwerpbureaus Kossmanndejong en Tellart hebben voor deze unieke opdracht de krachten gebundeld voor een indrukwekkende, meeslepende bezoekersbeleving. Deze Expo is voor de VAE de uitgelezen kans om zich te presenteren aan de wereld en te laten zien wat ze te bieden heeft. Voor het ontwerpteam lag de uitdaging om het eigen verhaal van de VAE om te zetten in een immersieve ruimtelijke ervaring die voor een breed internationaal publiek toegankelijk en boeiend is. Behalve mensen iets te laten zien van het verleden, het heden en de toekomst van het land, gaat het er hier vooral over de waarden die aan de Emirati cultuur ten grondslag liggen.


Menselijke verhalen

Film, animaties, interacties, verlichting en speciaal ontwikkelde parfums zijn ingezet om een authentieke en consistente beleving te creëren. Om de openheid van het land te benadrukken is er veel ruimte voor persoonlijke verhalen van inwoners van de VAE zelf. De afgelopen vijftig jaar heeft het land zich in rap tempo ontwikkeld tot de moderne maatschappij van vandaag.
 

Credits

Calatrava (ES) - Architect
Kossmanndejong + Tellart (NL) - Experience design + creative guardianship
Lest We Forget (VAE) - Archief onderzoek
Waho (VAE) - Landschapsontwerp
Nexus Studios (VK) - Animaties
Onion lab (ES) - Installatie
Factory Fifteen (VK) - 3D animatie
Yesyesno (VS) - Interactive installatie
Field (DE) - CG ontwerp
Boomtown (VAE), director Ted Beagles - Film productie
Serena (ES) - Post-productie
Matthew Herbert (VK) – Muzikale compositie en soundscapes
Mohamed Somji (VAE) - Fotografie
Ammar Al Hattar (VAE) - Fotografie, film
Mahra Almehairi (VAE) - Fotografie, film
Tinkah (UAE) - Grafisch consultant
Obaid AlBudoor (VAE) - Fotografie
Movement Strategies (VK) - Bezoekersflow
HeinzLoopstra (NL) - Lichtontwerp binnen
Sisi (NL) - Lichtontwerp buiten
MANE (VAE) - Geur ontwerp