Negen Cinéart-films in Cannes selectie

Negen Cinéart-films in Cannes selectie

12-05-2023 (10:36) - Creatie
 
Aankomende week opent de 76ste editie van het Filmfestival van Cannes dat plaatsvindt van 16 tot en met 27 mei 2023. Na de eerste selectie van Cannes, waarin vier Cinéart-films werden aangekondigd, is het programma nu rond en zullen er negen films uit de catalogus van Cinéart vertoond worden. 

In Competitie: IL SOL DELL’AVVENIRE van Nanni Moretti (IT)
Nanni Moretti, die eerder een Gouden Palm won voor zijn film LA STANZA DEL FIGLIO, presenteert zijn nieuwe film in de hoofdcompetitie. In IL SOL DELL’AVVENIRE is Giovanni een filmregisseur, Paola is zijn producer. Giovanni maakt een film gedateerd in 1956, schrijft een nieuwe film en beeldt zich een film in met veel Italiaanse muziek. Met Margherita Buy, Mathieu Amalric, Silvio Orlando, Barbora Bobulova en Nanni Moretti. Nederlandse bioscooprelease: 27 juli 2023.

In Competitie: LES FILLES D’OLFA  van Kaouther Ben Hania (TUN)
Na BEAUTY AND THE DOGS en THE MAN WHO SOLD HIS SKIN, de nieuwe film van Tunesische filmmaker Kaouther Ben Hania. Een unieke filmbeleving over Olfa, een Tunesische moeder van vier dochters, die de leegte moet opvullen na de plotselinge verdwijning van haar oudste dochters. Nederlandse bioscooprelease: TBD.

In Competitie: THE OLD OAK van Ken Loach (VK)
Met zijn nieuwste film THE OLD OAK keert tweevoudig Gouden Palm winnaar Ken Loach terug naar Cannes. In een dorp dat ooit welvarend was, dreigt de laatst overgebleven pub The Old Oak te moeten sluiten. De onaangekondigde komst van Syrische vluchtelingen in het dorp brengt onrust, maar biedt ook nieuwe kansen. Na SORRY, WE MISSED YOU werkte Loach voor deze film opnieuw samen met actrice Debbie Honeywood. Nederlandse bioscooprelease: 16 november 2023.
Cannes Premières: LE TEMPS D’AIMER van Katell Quillévéré (FR)
Wanneer Madeleine, een hotelmedewerker en jonge moeder, de rijke student François ontmoet, brengt de onderlinge aantrekkingskracht de twee steeds dichterbij elkaar. Tot Madeleine verstrikt raakt in de geheimen van François. De nieuwe film van Katell Quillévéré na RÉPARER LES VIVANTS. Nederlandse bioscooprelease: TBD.

Cannes premières: LOST IN THE NIGHT van Amat Escalante (MEX)
Een film van Amat Escalante (LA REGIÓN SALVAJE). Emiliano komt uit een klein dorpje in Mexico en grijpt elke strohalm aan om de mysterieuze verdwijning van z’n moeder te onderzoeken. Hij is vastberaden de waarheid boven tafel te krijgen en om gerechtigheid te krijgen. Nederlandse bioscooprelease: TBD.
Out of Competition: L’ABBÉ PIERRE van Frédéric Tellier (FR)
Gebaseerd op ware gebeurtenissen. Een film over het leven van Henri Grouès, beter bekend als ‘Abbé Pierre,’ een Franse volksheld bekend voor zijn verzet in de tweede wereldoorlog en zijn strijd tegen armoede in Frankrijk. Nederlandse bioscooprelease: TBD.
 
Out of Competition: STRANGE WAY OF LIFE van Pedro Almodóvar (SP)
De nieuwe korte film van Pedro Almodóvar is een moderne Western met hoofdrollen van acteurs Pedro Pascal (GAME OF THRONES, THE LAST OF US) en Ethan Hawke (BOYHOOD, BEFORE trilogie). In STRANGE WAY OF LIFE zien jeugdvrienden Silva (Pascal) en sheriff Jake (Hawke) elkaar na 25 jaar voor het eerst weer. De volgende ochtend blijkt dat er toch veel veranderd is na al die tijd. Nederlandse bioscooprelease: najaar 2023.
 
La Semaine de la Critique: IL PLEUT DANS LA MAISON van Paloma Sermon-Daï (BE)
Een coming-of-age over de 17-jarige Purdey en haar jongere broer Makenzy, die een hete, stormachtige zomer doorbrengen aan een toeristisch meer. Aan hun lot overgelaten werkt Purdey in een hotel en verdient Makenzy wat geld door van toeristen te stelen. Nederlandse bioscooprelease: TBD.
 
La Semaine de la Critique – slotfilm: LA FILLE DE SON PÈRE van Erwan Le Duc (FR)
Étienne en Valérie zijn jong en verliefd, maar wanneer hun dochter Rosa geboren wordt, is de liefde bekoeld. Nadat Valérie plots vertrekt, weet Étienne een mooi, gelukkig leven voor hem en zijn dochter op te bouwen. Tot hij zijn vrouw herkent in een televisiereportage en het verleden hun leventje bruut verstoort. Nederlandse bioscooprelease: TBD.