Meer mensen beleggen: dit moet je weten over diversificatie van portefeuille

30-06-2023 (15:18) - Economisch

Als er iets is dat we de laatste jaren massaal zijn gaan doen, dan is het wel beleggen. Uit diverse cijfers blijkt dat het aantal huishoudens in Nederland dat belegt sinds de pandemie enorm is gestegen. Dat is met de actuele lage spaarrente (die soms zelfs negatief is) niet zo heel vreemd, want op deze manier heb je nog een kans op rendement.

Wanneer je er ook over nadenkt om te beginnen met geld beleggen, is het goed om meer te weten te komen over een aantal zaken. Zo moet je je verdiepen in de diversificatie van je beleggingsportefeuille. Wat dat precies inhoudt en waarom het van belang is, lees je in dit artikel, evenals enkele tips voor een diverse beleggingsportefeuille.

Diversificatie van beleggingsportefeuille: wat is dat precies?

Een van de grondregels van beleggen is dat je je inleg moet spreiden. Dat betekent dat je niet op één paard, maar op meerdere paarden moet gaan wedden. Door je geld gespreid in te zetten, zorg je voor een diverse beleggingsportefeuille. Je raadt het misschien al wel: dit wordt ook wel de diversificatie van je beleggingsportefeuille genoemd. Hiermee beleg je niet al te eenzijdig in de aandelen van één bedrijf, één sector of één regio, maar spreid je je kansen juist. Er zijn verschillende redenen om dat te doen, maar de hoofdreden is in ieder geval om op die manier minder risico te nemen.

Je neemt weliswaar sowieso al een risico door überhaupt te beginnen met geld beleggen. Maar: door je beleggingen te spreiden, zorg je ervoor dat dat risico minder is. Mocht het even minder gaan in een bepaalde sector of op een bepaalde markt dan merk je daar minder van wanneer je je geld gespreid hebt ingezet. Je hebt immers nog de inzet bij andere beleggingen waardoor je niet meteen al je geld kwijt bent. Door te kiezen voor diversificatie zorg je ervoor dat je portefeuille niet hard wordt geraakt wanneer bepaalde aandelen plotseling dalen. Dat is zeker niet het enige voordeel.

Grootste voordelen van een diverse beleggingsportefeuille

Naast het veiliger maken van je beleggingsportefeuille creëer je een beter rendement. Hiermee zorg je voor minder heftige pieken en dalen waardoor je een sterkere basis hebt. Het totale rendement binnen je portefeuille is daarbij minder volatiel, omdat het totaal van je inleg minder afhankelijk is van die paar beleggingen. Over een sterke basis gesproken. Dat is onmisbaar in de wereld van beleggen. Met deze sterke basis heb je direct een grotere kans op het vinden van nieuwe snel stijgende aandelen en fondsen.

Je spreidt je kansen nog beter op de financiële markt; misschien zelfs wereldwijd. Dat kan je uiteindelijk nóg meer rendement opleveren. Dat is natuurlijk wel de meest belangrijke reden waarom je überhaupt begint met geld beleggen: meer geld verdienen. Nu vraag je je misschien af hoeveel verschillende beleggingen dan het meest ideaal zijn. Er is geen eenduidig antwoord te geven op deze vraag. De meeste beleggers kiezen er in een diverse beleggingsportefeuille voor om minstens 15 tot 20 diverse beleggingen te hebben. Meer mag ook altijd! Denk aan obligaties, ETF’s en aandelen, maar ook aan investeringen in verschillende soorten crypto.

3 tips om op de juiste manier divers te beleggen

Je beleggingsrisico verlagen door te gaan spreiden is dus een must wanneer je succesvol wil beleggen. Dat spreiden kun je op verschillende manieren doen. Gebruik de onderstaande tips voor een diverse beleggingsportefeuille.

1. Beleg altijd in verschillende soorten sectoren

Het is altijd aan te raden om geld te beleggen in verschillende sectoren. Investeer bijvoorbeeld niet alleen in aandelen in de financiële sector, maar ook in de zorg, de tech, de gezondheidssector en de farmaceutische industrie. Kijk ook eens naar de mogelijkheid voor indexbeleggen en investeren in ETF’s.

2. Ga voor diverse beleggingscategorieën

Daarnaast moet je weten dat je het beste óók kunt beleggen in verschillende categorieën. Ga bijvoorbeeld niet alleen voor aandelen, maar ook voor crypto of obligaties. Ook daarmee zorg je ervoor dat eventueel verlies in een bepaalde categorie in totaal minder groot is. Wanneer de waarde van obligaties lager wordt, stijgt de waarde van aandelen vaak. Goed om te onthouden dus.

3. Investeer in verschillende (internationale) regio’s

De meeste mensen kiezen ervoor om alleen in Nederlandse bedrijven en aandelen te investeren. Je moet weten dat je daarmee erg afhankelijk bent van hoe goed (of slecht) het met de Nederlandse economie gaat. Kijk daarom ook eens verder en investeer ook in andere regio’s, zoals Azië of Noord-Amerika.


Bureaus

Media

Marketing