Nederland zakt van 3e naar 37e plek in ontwikkeling van kinderrechten

Nederland zakt van 3e naar 37e plek in ontwikkeling van kinderrechten

19-10-2022 (12:22) - Economisch

Uit het jaarlijkse KidsRights Index rapport voor 2022 blijkt dat er het afgelopen decennium wereldwijd geen belangrijke vooruitgang is geboekt in de levensstandaard van kinderen. Nederland behoudt haar algemene top vijf positie, maar zakt naar de 37e plaats in het domein ‘gunstig klimaat voor de rechten van het kind’. Waar andere westerse landen het beter doen, kampt Nederland onder andere al jaren met lange wachtlijsten in de Jeugdzorg.

De internationale kinderrechtenorganisatie KidsRights publiceert het rapport in samenwerking met de Erasmus Universiteit. De KidsRights Index meet jaarlijks hoe kinderrechten wereldwijd – in 185 landen – worden gerespecteerd. Het over 2022 onthult onder andere dat de gevolgen van de Covid-19 pandemie hebben geleid tot het verlies van 286.000 levens van kinderen onder de 5 jaar. In bijna driekwart van de 130 in 2020 onderzochte landen zijn de geestelijke gezondheidsdiensten voor kinderen en jongeren verstoord door de crisis. En voor het eerst in twee decennia is het aantal kinderarbeiders gestegen tot 160 miljoen, een stijging van 8,4 miljoen in 4 jaar tijd. 

Bedreigde toekomst door klimaatverandering

Ook wordt geconcludeerd dat klimaatverandering een duidelijk en aanwezig gevaar vormt, aangezien bijna de helft van alle kinderen in de wereld – 1 miljard – een extreem hoog risico loopt om ernstig te worden getroffen. Nu al worden 920 miljoen kinderen getroffen door waterschaarste en 820 miljoen kinderen in hoge mate blootgesteld aan hittegolven. Bijna 90 procent van alle kinderen in de wereld wordt blootgesteld aan luchtverontreiniging. Marc Dullaert, oprichter en voorzitter van KidsRights: "Het rapport van dit jaar is alarmerend voor onze huidige en toekomstige generaties kinderen. De recente Covid-19-pandemie heeft de situatie van kinderen extra verslechterd. Een snel veranderend klimaat bedreigt nu hun toekomst en hun fundamentele rechten. De regeringen van over de hele wereld die dit jaar bijeenkomen voor de COP27 moeten de beslissing nemen om nu te investeren en essentiële maatregelen nemen voor verandering."

Nederland

De 4e positie van Nederland in de algemene ranglijst is te danken aan goede scores in de domeinen recht op leven, recht op gezondheid, recht op educatie en recht op bescherming. In het vijfde domein, ‘gunstig klimaat voor de rechten van het kind’, is Nederland sinds de start van de KidsRights Index gezakt van de 3e naar de 37e plaats. Hier wordt beoordeeld hoe landen presteren in het ontwikkelen van een ‘stimulerende omgeving’ voor kinderrechten volgens het Verdrag voor de Rechten van het Kind. In 2022 staat IJsland nog steeds bovenaan in de KidsRights Index, wat de afgelopen vier jaar het geval was. Het volledige rapport is hier te lezen. 


Bureaus

Media

Marketing