Ondanks de lage rente sparen we steeds meer
13-11-2019 (17:00) - Economisch
Vanaf 1 november heeft ABN AMRO de rente op de meeste spaarproducten alweer verlaagd. De bank gunt zijn spaarders nu nog slechts 0,01 procent rente op hun spaargeld. De grootbanken wagen zich er voorlopig nog niet aan, maar de spaarrente van nichebanken zoals Triodos Bank en Van Lanschot Kempen staat ondertussen al op nul procent. Sparen levert nu bijna niets op en een negatieve rente staat op termijn in de sterren geschreven. Toch blijkt uit onderzoek dat Nederlanders meer sparen dan ooit tevoren.
Vooral jonge gezinnen en ouderen sparen meer
Volgens de Trendmonitor Vermogen van advies- en accountantsorganisatie EY VODW spaart de Nederlander steeds meer. Vooral 25 tot 45-jarigen hebben een hoge spaarratio. Maar liefst 91 procent van deze huishoudens zet maandelijks geld opzij. Zij sparen vooral om grote uitgaven aan te kunnen; dat gaat van het aankopen van een wasmachine tot een nieuw huis, of voor de studie van de kinderen later. Ook 65-plussers potten hun geld nog steeds op, maar voor hen gaat het meer om het hebben van een financiële buffer. Blijkt dus dat de Nederlander nog steeds een grote spaardrift heeft, terwijl het aantal beleggers al jaren stabiel blijft. Voor veel landgenoten lijkt zekerheid dus belangrijker dan opbrengst.
Een negatieve rente zal de spaarmarkt in beweging brengen
Nochtans kan sparen een stuk voordeliger. Vooral wanneer over de grens gekeken wordt, is het mogelijk om rendabele spaarrentes te vinden. Dat kan ook makkelijk binnen de Europese Unie, omdat overal dezelfde regels en garanties rondom spaardeposito’s gelden. Hier springen online spelers, zoals het spaarplatform Raisin op in. Raisin analyseert de spaarmarkt en brengt je zo de beste rente. Financiële spelers doen dit soort analyses steeds meer via big data. Zo biedt Raisin je via één online account toegang tot banken met hoge spaarrentes uit heel Europa. Dit soort initiatieven zou wel eens de toekomst kunnen zijn. Uit onderzoek van de Consumentenbond onder 7000 panelleden blijkt dat 80 procent van de spaarders hun spaargeld verplaatsen wanneer de rente negatief wordt. Sandra Molenaar, de directeur van de Consumentenbond, ziet in de poll een belangrijk signaal voor de banken: de consument is niet bereid om te betalen voor het bewaren van zijn spaargeld.