Schrijnend faillissement van 'Nationaal icoon' Ioniqa

Schrijnend faillissement van 'Nationaal icoon' Ioniqa

14-10-2024 (21:49) - Economisch

Ioniqa, het bedrijf dat een baanbrekende oplossing zou hebben gevonden voor het recyclen van plastic PET-flessen, is failliet. Het bedrijf werd in 2009 uitgeroepen tot 'NAtionaal Iciin' en haalde tien jaar later 12 miljoen euro op bij het Ministerie van Economische Zaken, het Nationaal Groenfonds, Coca-Cola en de aandeelhouders.

Ioniqa Technologies werd in 2009 opgericht door ondernemer Tonnis Hooghoudt, als afsplitsing van de Technische Universiteit Eindhoven. Het bedrijf ontwikkelde een technologie voor het recyclen van plastic PET-flessen. Voor de bouw van een fabriek in Geleen haalde het bedrijf in 2019 een bedrag van 12 miljoen euro op bij het ministerie van Economische Zaken, het Nationaal Groenfonds, Coca-Cola en de aandeelhouders.

Tegenwind

Het Eindhovense bedrijf zegt de afgelopen tien jaar weliswaar veel vooruitgang te hebben geboekt met de ontwikkeling van zijn technologie om op industriële schaal PET-plastics te recyclen, maar onder meer te zijn gehinderd door goedkope plastic uit olieproducten. Ook zou het last hebben gehad van een onderontwikkelde aanvoer van oude PET-flessen en het uitblijven van wettelijke standaarden voor recycling. 


 

 


RTL

Bureaus

Media

Marketing