Snelle groei 3D printen geeft Nederlandse economie een knauw
14-10-2017 (16:00) - Economisch
Vliegtuigonderdelen, medicijnen en voedsel; het wordt allemaal al geprint. De 3D-printmarkt groeit dit jaar met 20 procent: op wereldniveau is Nederland één van de innovatieleiders. Uit onderzoek van de ING Bank blijkt dat de investeringen in 3D-printers de laatste vijf jaar drie keer sneller stijgen dan investeringen in traditionele kapitaalgoederen.
De snelle groei van het 3D-printen heeft voor "Nederland distributieland" niet alleen voor- maar ook nadelen. Volgens het ING-onderzoek kan het zomaar zijn dat in 2040 de helft van de goederen ter plaatse wordt geprint. Tenminste, als de 3D-groei blijft versnellen net zoals eerder bij internet gebeurde.
"Bij het produceren met 3D-printers is veel minder menselijk handelen nodig. Daardoor zijn loonkosten niet zo bepalend bij de keuzes voor productielocaties", zegt Raoul Leering, van het ING Economisch Bureau. In plaats van producten te importeren uit lage lonen landen, kunnen deze gewoon 'binnenlands' geprint worden, aldus Leering.
wereldhandel daalt met 40%
Voor de Nederlandse economie zou dat vervelende effecten kunnen hebben omdat daardoor de wereldhandel met 40% kan dalen, zo voorspelt Leering. Vooral de havens, de internationale groothandel en de sector transport en logistiek zullen de gevolgen merken. De im- en export van goederen levert deze sector volgens Leering nu 31 miljard euro aan omzet op.
NOS.nl