Welke soorten zakelijke leningen zijn er?

02-05-2023 (10:31) - Economisch

Wanneer je als ondernemer geld nodig hebt, kun je een lening afsluiten. Je kunt bijvoorbeeld geld lenen als je in je bedrijf wilt investeren, maar ook om de dagelijkse uitgaven van je bedrijf te betalen. Als je nog niet eerder zakelijk geld geleend hebt, denk je misschien dat er maar één lening voor bedrijven is. Dit is alleen niet het geval, want geldverstrekkers bieden verschillende zakelijke leningen aan. Benieuwd naar de mogelijkheden? Lees dan vooral verder. In deze tekst zetten wij namelijk de soorten zakelijke leningen voor je op een rijtje.

Zakelijke lening

Ben je op zoek naar financiële middelen om een langlopende investering in je bedrijf te financieren? Dan is een zakelijke lening waarschijnlijk de beste keuze. Ondernemers gebruiken deze lening onder andere voor de aanschaf van een nieuwe machine of het uitbreiden van hun bedrijf. Als je voor een zakelijke lening kiest, kun je vrijwel direct investeren. Een geldverstrekker stort het bedrag namelijk in één keer op de zakelijke rekening van je bedrijf. Je lost de lening af door iedere maand een deel van de lening terug te betalen. Naast aflossing betaal je ook rente over een zakelijke lening. Hierdoor betaal je altijd meer terug dan je daadwerkelijk leent.

Zakelijk krediet

Als ondernemer is het prettig als je kunt investeren op momenten dat het nodig is. Helaas is dit niet vanzelfsprekend, want veel ondernemers zijn afhankelijk van het moment waarop klanten facturen betalen. Betalen klanten structureel te laat? Dan kun je misschien niet direct handelen als je kansen ziet. Zakelijk krediet kan je helpen om dit te voorkomen. Bij deze zakelijke lening wordt het geld niet op je zakelijke rekening gestort, maar klaargezet op een speciale rekening. Jij krijgt toegang tot deze rekening, waardoor je zelf bepaalt wanneer en hoeveel je opneemt. Voordelen van deze financiering zijn dat je afgelost geld opnieuw op kunt nemen en dat je alleen rente betaalt over geld dat je gebruikt.

Zakelijke hypotheek

Je kunt een bedrijfspand zakelijk financieren met behulp van een zakelijke lening, maar ook met een zakelijke hypotheek. Met een bedrijfshypotheek kun je tot negentig procent van de verwachte taxatiewaarde financieren, terwijl dit bij een zakelijke lening ‘maar’ 65 procent is. Kies je voor een hypotheek voor een bedrijfspand? Dan geldt er een standaard looptijd van tien jaar. Toch betekent dit niet dat je de lening ook binnen deze periode af moet lossen. Het aflosschema is namelijk gebaseerd op een looptijd van twintig jaar. Heb je na tien jaar niet alles afgelost? Dan kun je het openstaande bedrag in één keer afbetalen of herfinancieren met een andere lening.

Zakelijke lease

Tot slot kun je ook nog kiezen voor zakelijke lease. Je investeert in dat geval in een bedrijfsmiddel zonder dat je hier direct de volledige prijs voor betaalt. De partij waarbij je een leasecontract afsluit financiert de aankoop en jij betaalt elke maand een vast bedrag aan hen. Je weet zo waar je aan toe bent en bovendien houd je werkkapitaal over voor je dagelijkse bedrijfsvoering. Omdat zakelijke lease de laatste jaren steeds populairder is geworden, kun je tegenwoordig machines, voertuigen en zonnepanelen zakelijk leasen. In veel gevallen is volledige financiering mogelijk als je voor zakelijke lease kiest, waardoor je zelf geen geld bij hoeft te leggen. Aan het einde van de leaseperiode kun je het contract verlengen of het bedrijfsmiddel verkopen.


Bureaus

Media

Marketing