Universiteit Twente lanceert platform voor gaming-talent

30-11-2022 (11:45) - Gaming

Tijdens het gaming festival WIRWAR op 25 november j.l. is in de Grolsch Veste de eSports Ladder gelanceerd, een competitie en community ineen om gamers te verbinden aan het Twentse bedrijfsleven. De eSports Ladder is ontwikkeld op de Universiteit Twente, onder leiding van assistent professor Guido Bruinsma en wordt door Kennispark Twente, gemeente Enschede en Twente Board ondersteund.

Het doel van het platform is om op laagdrempelige manier het contact tussen studenten, professionals en bedrijven te stimuleren om zo talent voor de regio te behouden. Daarnaast kan het platform ook ingezet wordt om (inter)nationale verbindingen tot stand te brengen.

Contact stimuleren tussen talent en werkgever

Ruim twee jaar is Guido Bruinsma bezig geweest met de ontwikkeling van het platform: “We hebben lang onderzoek gedaan naar het opzetten van een community, gedrag van gamers, trends in human resources en relevante simulatiemodellen. Vervolgens hebben we onze kennis vertaald naar een community en competitieplatform dat op natuurlijke wijze de (werkgerelateerde) interesses van gamers onderling verbindt. Door aan het platform een communicatielaag toe te voegen met relevante gegevens over iemands opleiding en werkervaring, verwachten we dat gamers ook interesse in elkaars werkomgeving krijgen.”

Mogelijkheid tot diverse competities

De eSports Ladder werkt als volgt: een algoritme koppelt de gamers op het platform aan elkaar. Op basis van de prestaties verandert iemands skills level en de positie op de 'ladder'. Daarnaast kunnen gamers uit het bedrijfsleven en gamende studenten elkaar uitdagen of het in teams onderling tegen elkaar opnemen. Het platform is niet bedoeld voor recruiters. Het gamen en natuurlijk netwerken staat voorop om het voor gamers een aantrekkelijke competitie te laten zijn.

Verbinden van talenten en bedrijven in Twente

Kennispark Twente, Twente Board en gemeente Enschede hebben in aanloop naar de lancering een inhoudelijke en/of financiële bijdrage gedaan om dit platform tot ontwikkeling te brengen. Zij zien in de eSports Ladder een enorme potentie om talent voor de regio aan te trekken en te behouden. Marieke Stokkelaar, waarnemend directeur Kennispark Twente: “Voor veel studenten en young professionals is het nog niet altijd duidelijk welke enorme carrièrekansen ze hebben in Twente. Doordat bedrijven en carrièrekansen niet voldoende zichtbaar zijn, trekt talent weg naar andere regio’s en dat is zonde. Een innovatief initiatief zoals dat van Guido Bruinsma helpen enorm om die zichtbaarheid te vergroten.” 

Esports in Twente op hoog niveau

In oktober is de Predator Esports Lounge officieel geopend op de universiteitscampus van Twente. Ook heeft de universiteit een minor ‘Esports’, een speciaal ingericht lab en een studententeam, Esports Team Twente.