Een op de vijf organisaties zegt geen inclusief personeelsbestand te hebben

Een op de vijf organisaties zegt geen inclusief personeelsbestand te hebben

05-08-2024 (12:29) - Inclusiviteit

Een op de vijf (18%) organisaties geeft toe geen inclusief en divers personeelsbestand te hebben.

Zeventien procent heeft zelfs weleens bewust een kandidaat afgewezen op basis van afkomst, geloof of leeftijd, blijkt uit het 'HR kopzorgen-onderzoek' van Visma YouServe gehouden onder ruim 500 HR-professionals.

Top 3 voor diversiteit

Bedrijven geven verschillende beweegredenen voor het willen hebben van een divers en inclusief personeelsbestand. Het creëren van een werkcultuur waar iedereen zich gewaardeerd en gerespecteerd voelt, is de belangrijkste drijfveer voor 49 procent van de organisaties. Het aantrekken en behouden van talent komt met veertig procent op de tweede plaats. Ook het binnenhalen van diverse kennis speelt voor veel organisaties een grote rol (32%). Andere motieven voor een inclusief en divers personeelsbestand zijn er ook, maar deze wegen minder zwaar. Slechts vijftien procent ziet diversiteit als een manier om het imago te versterken, twaalf procent doet het omdat het van hen verwacht wordt, en zes procent wil hiermee voorkomen als 'wit' bedrijf gezien te worden.

Wat echter opvalt, is het belang van transparantie vanuit de directie. Voor de meerderheid van de HR-professionals (64%) is het belangrijk dat de leiding actief communiceert dat afkomst, leeftijd, geloof en seksuele voorkeur geen rol spelen in hun organisatie. Dit onderstreept dat inclusiviteit niet alleen een beleidspunt is, maar een fundamenteel onderdeel van een gezonde en harmonieuze werkplek. Dertien procent voelt deze behoefte aan transparantie niet.

Gelijke kansen of schijnwerkelijkheid?

Hoewel driekwart (73%) van de respondenten erkent dat diversiteit en inclusie belangrijk zijn, zeggen zij het vullen van vacatures belangrijker te vinden. Wanneer het wel lukt om de vacatures te vervullen, blijkt er toch nog discriminatie voor te komen, geven de HR-professionals toe. Zo geeft twaalf procent aan dat hun organisatie jongeren met weinig of geen ervaring geen eerlijke kans biedt. Ook geeft acht procent toe dat mensen met een niet-Nederlandse achtergrond en mensen die ouder zijn dan 45 geen eerlijke kans krijgen.

Uitdagingen

Sharon Parinussa, HR director bij Visma YouServe: “Deze resultaten benadrukken de huidige uitdaging voor veel organisaties: het oplossen van een dringend personeelstekort en tegelijkertijd streven naar een divers en inclusief personeelsbestand. Vaak matchen sollicitanten niet met de wens voor meer diversiteit en inclusiviteit, en door de tekorten hebben organisaties vaak niet de luxe om uit meerdere kandidaten te kiezen. Uiteraard moeten organisaties een weloverwogen keuze maken of ze in staat zijn om bijvoorbeeld iemand met minder ervaring aan te nemen, omdat niet altijd de verdiende onboarding gegeven kan worden.”