OpenUp wil meer openheid over mentale gezondheid op de werkvloer

OpenUp wil meer openheid over mentale gezondheid op de werkvloer

28-05-2025 (14:39) - Inclusiviteit

Bijna de helft van alle medewerkers durft niet eerlijk te zijn over hun mentale welzijn als een leidinggevende hiernaar vraagt. Dit blijkt uit nieuw onafhankelijk onderzoek door Censuswide in opdracht van OpenUp, het platform voor mentaal welzijn op de werkvloer. "Risicovol en zorgwekkend", zegt Gijs Coppens, oprichter van OpenUp.

Terwijl in Den Haag gesproken wordt over meer preventie, kortere GGZ-wachtlijsten en mentale gezondheid in het onderwijs, ontbreekt volgens OpenUp de structurele aanpak op de werkvloer. Organisaties worstelen steeds meer met burn-outs, personeelskrapte en dalende betrokkenheid. De mentale gezondheid van medewerkers lijkt onvoldoende effectieve aandacht te krijgen.

Nieuw grootschalig onderzoek naar mentaal welzijn op de werkvloer, onder 1.500 Nederlandse en Duitse werknemers en managers, legt een open zenuw bloot. "We zien een duidelijke mismatch tussen intentie en impact," zegt Gijs Coppens, gezondheidszorgpsycholoog en oprichter van OpenUp. "Managers bedoelen het vaak goed, maar hun steun wordt door medewerkers niet als zichtbaar of effectief ervaren. Dit is risicovol en zorgwekkend. Niet alleen voor de mentale gezondheid van medewerkers, maar ook voor hun betrokkenheid, behoud en productiviteit."

Drempels verlagen

De roep om actie wordt steeds luider: één op de vier werknemers wil dat hun manager per direct training krijgt over mentale gezondheid. De eerste stap om de druk op mentaal welzijn van medewerkers weg te nemen is volgens Coppens het gesprek openen. "In de praktijk stuiten leidinggevenden hier blijkbaar nog op drempels: 49 procent van de medewerkers geeft aan dat hun manager nog nooit zelf het gesprek is gestart over mentaal welzijn."

"De nieuwste cijfers laten ook zien dat managers zelf steeds meer onder druk staan: 46 procent voelt zich overweldigd door het combineren van prestatiegericht werken met verantwoordelijkheden rond mentaal welzijn", vervolgt Coppens. "Vooral in kleinere organisaties, waar minder middelen en trainingen beschikbaar zijn, is deze uitdaging groot.”

Een winstgevende investering

Naast gezonde, tevreden en productieve medewerkers levert investeren in mentaal welzijn organisaties bovendien ook financieel voordeel op. Volgens een rapport van Deloitte kan elke euro die wordt geïnvesteerd in de mentale gezondheid van werknemers zes euro aan voordelen opleveren.

Via deze link zie je de resultaten van het onderzoek.