Recruiters voor Rechtvaardigheid: 'stop discriminatie op de arbeidsmarkt'
Vorige maand heeft de Eerste Kamer de wet tegen discriminatie op de arbeidsmarkt weggestemd. Een gemiste kans, volgens Recruiters voor Rechtvaardigheid. Het collectief roept daarom op tot actie en hernieuwde aandacht om discriminatie in het wervingsproces te bestrijden.
In 2023 werd het wetsvoorstel voor gelijke behandeling op de arbeidsmarkt met een ruime meerderheid aangenomen door de Tweede Kamer. Echter, na uitgebreid debat vond demissionair minister Karien van Gennip geen meerderheid in de senaat. BBB, VVD, PVV, JA21, FVD, SGP en 50PLUS stemden tegen. Die partijen hebben samen 38 zetels, precies genoeg om het wetsvoorstel tegen te houden. Dit besluit is een tegenslag in de strijd tegen discriminatie en verzwakt de gedachte dat iedereen in de zoektocht naar een baan een gelijke kans verdient.
Schade aan individu en samenleving
Vele sollicitanten hebben te maken met discriminatie op de arbeidsmarkt, zoals buitensluiting op basis van leeftijd, naam, uiterlijk, achtergrond, etc.. Dit schaadt niet alleen deze sollicitanten persoonlijk, maar ook de bredere samenleving door talenten uit te sluiten van deelname aan die arbeidsmarkt. Iedereen die in een organisatie verantwoordelijk is voor het aannemen en selecteren van mensen, zou hier verantwoordelijkheid in moeten nemen.
Oproep tot dialoog en nieuwe wetgeving
Sacha Martina, oprichter van House of Inclusion en één van de initiatiefnemers van het collectief, gelooft in positieve verandering: “Voor echte inclusiviteit moeten we eisen aan onszelf durven stellen. Waar de overheid tekortschiet komen wij in actie".
Daarom roept Recruiters voor Rechtvaardigheid op tot een hernieuwde dialoog met beleidsmakers en belanghebbenden om te werken aan effectieve wetgeving die discriminatie op de arbeidsmarkt aanpakt. Hun oproep is nadrukkelijk ook gericht aan de senatoren van de Eerste Kamer, die het wetsvoorstel hebben weggestemd. Om nog meer bewustzijn te creëren, vraagt het collectief om je profielfoto op LinkedIn te veranderen via hun website.