Europese voetbalfans vinden elkaar in liefde voor hamburgers

Europese voetbalfans vinden elkaar in liefde voor hamburgers

01-07-2024 (15:34) - Komkommernieuws

Nederlandse voetbalfans bestellen massaal burgers, patat, poke bowls en pizza voor, tijdens en na de wedstrijden van Oranje, stelt Uber Eats na een data-analyse.

De Nederlandse fans kiezen meer voor fastfood dan veel andere Europeanen.

Voetbalsnacks

Voor het begin van de EK-wedstrijden waren met name hamburgers, patat en andere snacks van fastfoodzaken populair. Tijdens de wedstrijd krijgen de fastfoodzaken stevige concurrentie van poke bowls, die dan massaal werden besteld. Ook de aantallen voetbalbuckets met snacks werden in grote hoeveelheden besteld tijdens de wedstrijd. Na de wedstrijd werden ook pizza’s een stuk populairder, maar vooral de double pepperoni. Ook na de wedstrijd waren burgers, patat en andere snacks het meest populair.

Gezonde trek

Buiten de Nederlandse landsgrenzen werd er gezonder eten besteld. Poolse fans bestelden de gezondste maaltijden, met het hoogste percentage salades en andere gezonde gerechten. Ons buurland Duitsland volgt verrassend (toch minder schnitzels en Duitse braadworsten?) als de gezonde nummer twee, gevolgd door Portugal.

Aan de andere kant gaven Spanjaarden, net als Nederlanders, de voorkeur aan fastfood maaltijden en bestelden zij het vaakst hamburgers, ver voor op Zwitsers en Fransen. 

Er is een duidelijke winnaar in het aantal alcoholische bestellingen, met de Engelsen en Schotten aan de leiding, gevolgd door de Fransen en ons eigen land heeft het ook niet slecht gedaan met een vierde plek. Traditioneel heeft vooral bier het goed gedaan.

English breakfast

Degenen die uitbundig vieren, hebben blijkbaar behoefte aan een stevig ontbijt. De Engelsen en Schotten hadden ook het hoogste aandeel ontbijtbestellingen, gevolgd door de Polen en ook Nederlanders hielden wel van een stevige maaltijd aan het begin van de dag.

Een Belgische en een Spaanse gebruiker zijn in een spannende strijd verwikkeld. Ze hebben al 29 keer besteld via Uber Eats in Duitsland tijdens het EK. Hoe zal deze race eindigen?

Naast voetbal hebben fans nog een gemeenschappelijke liefde: alle deelnemende landen gaven de voorkeur aan hamburgers in de afgelopen weken.

 

Zo bewogen fans zich tijdens het EK

Ook keek Uber naar de taxiritjes die fans de afgelopen weken hebben gemaakt. De vrolijkste fans komen kennelijk uit Hongarije, althans volgens de passagiersbeoordelingen van de afgelopen twee weken. Hongaren ontvingen gemiddeld 4,98 van de 5 sterren, op de voet gevolgd door Kroaten (4,96) en Italianen (4,93). De Nederlanders waren niet al te vrolijk gestemd na het 3-2 verlies tegen Oostenrijk. Hopelijk nemen ze revanche in de wedstrijd tegen Roemenië.

Ritgegevens onthullen ook welke landen nachtmensen zijn en welke vroege vogels. Het hoogste percentage nachtritten werd gemaakt door Portugezen, op de voet gevolgd door Kroaten. Spanjaarden en Oekraïners daarentegen lijken hun dag juist vroeg te beginnen.

De logistiek tijdens een EK kan uitdagend zijn, zoals blijkt uit de langste rit die een Georgische fan van Keulen naar Hamburg bracht - waarschijnlijk voor de wedstrijd Georgië tegen Tsjechië. De chauffeur had ongeveer vijf en een half uur nodig om de 435 kilometer af te leggen. Helaas heeft deze superfan niet kunnen zorgen voor de winst van zijn land.

Frequente reiziger

Een Nederlandse gebruiker was bijzonder actief tijdens het EK, met in totaal 35 ritten geboekt via de Uber-app. Geen enkele voetbalfan heeft zoveel ritjes gemaakt tijdens de groepsfase.

Gevonden voorwerpen

24/7 met voetbal bezig? Gezien de achtergelaten voorwerpen in voertuigen lijkt dit stereotype te kloppen tijdens het EK: een bovengemiddeld aantal shirts en sjaals werd vergeten. Er waren ook vreemde vondsten, zoals een elektrisch stepje en een hondenhalsband.