Geen ultrabewerkt voedsel meer dankzij app FLTRD

Geen ultrabewerkt voedsel meer dankzij app FLTRD

09-12-2025 (12:09) - Marketing

Sinds de publicatie van Lancet Series over ultrabewerkt voedsel, ziet de Nederlandse foodtech-start-up FLTRD het aantal wekelijkse scans verdrievoudigen. De app, opgericht door Anke Kuik en CTO Laurens Janssen, helpt consumenten ultrabewerkt voedsel herkennen en te vervangen met enkel een scan van het product. 

Het medische tijdschrift The Lancet, publiceerde een drieluik aan artikelen, waar de conclusie vormde dat een voedingspatroon rijk aan ultrabewerkte producten hangt samen met een verhoogd risico op onder meer obesitas, hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en depressie. 

FLTRD-medeoprichter Anke Kuik was aanwezig bij de publicering. "Wat me opviel in Londen is de urgentie die wetenschappers voelen. Zij roepen al jaren dat overheden moeten ingrijpen. Maar consumenten willen niet wachten, die willen vandaag al weten wat ze eten. Die beweging zien we terug in onze cijfers", aldus Kuik.

Scan en go

Met de app, die Kuik samen runt met haar co-founder en CTO Laurens Janssen, kunnen consumenten producten scannen in de supermarkt en direct zien hoe bewerkt een product is. De app toont een PureScore op basis van de ingrediënten – niet op basis van marketingclaims als 'natuurlijk' of 'vezelrijk'. Bij ultrabewerkte producten krijgen gebruikers direct minder bewerkte alternatieven te zien.

Naast de A-merken en het complete Albert Heijn-assortiment, voegde FLTRD het volledige Jumbo-assortiment toe aan de app. Daarmee zijn vrijwel alle producten in de supermarkten te scannen. Naast het scannen heeft de app ook een receptenmodule met recepten gefiltreerd op glutenvrij, lactosevrij en vezelrijk. 


Bureaus

Media

Economisch