Mastercard SpendingPulse: Grote verschillen in retailuitgaven per provincie

Mastercard SpendingPulse: Grote verschillen in retailuitgaven per provincie

21-11-2022 (11:14) - Marketing

Consumentenbestedingen in de retail verschillen enorm tussen provincies. Zo gaven Zeeuwen ruim 30% meer uit aan e-commerce in augustus en september ten opzichte van dezelfde maanden vorig jaar, terwijl Groningers juist -7,8% minder online uitgaven. Dit blijkt uit Mastercard SpendingPulse, dat inzicht biedt in in-store en online retailuitgaven voor alle betaalmethoden in augustus en september in 2021 en 2022 in Nederland.

Waar de totale uitgaven in fysieke winkels in Nederland deze nazomer met slechts 2,8% stegen ten opzichte van vorig jaar, spendeerden consumenten bij online winkels maar liefst 6,4% meer. De verschillen tussen provincies zijn hierbij opvallend. Zeeland boekte ruimschoots de grootste online groei van 30,2% ten opzichte van vorig jaar, met Noord-Holland (17,3%) en Friesland (11,1%) op de respectievelijke tweede en derde plek. Dit staat tegenover een krimp van -7,8% in Groningen. Online uitgaven daalden ook in Utrecht (-1,4%), Overijssel (-2,9%) en Drenthe (-3,0%). Minder grote verschillen zien we in uitgaven in fysieke winkels, waar Noord-Holland hoog scoort met een groei van 8,4% terwijl Limburg onderaan de lijst staat met een daling van -3,5%.

De grootste jaar-op-jaar toename van uitgaven aan boodschappen is te zien in Friesland met 9,1%, daar waar de groei in de meeste andere Nederlandse provincies rond de 3% ligt. Ook in de horeca zijn er per provincie verschillen. Zo lijken Nederlanders meer uit eten te gaan in de Randstad (Utrecht 8,6%, Noord-Holland 8,5%), maar minder in bijvoorbeeld Drenthe (-6%), Friesland (-3,8%) of Zeeland (-3,1%). Dat terwijl laatstgenoemden ook populaire vakantiebestemmingen zijn in augustus en september.

Opvallend is dat in Limburg deze nazomer aanzienlijk meer werd uitgegeven (24,5%) aan brandstof (benzine, diesel) dan in elke andere provincie ten opzichte van 2021. Dit zou erop kunnen wijzen dat consumenten massaal nog even een stop maken voor de grens om de auto vol te tanken. Gemiddeld werd er in heel Nederland jaar-op-jaar 12,9% meer uitgegeven aan brandstof.

Met 11,2% groeide ook de sieradenbranche in augustus en september hard, met een uitschieter van 58,5% in Zeeland, tegenover een daling van -8,6% in Groningen. Voor andere luxeproducten zoals elektronica was de groei het hoogst in Noord-Holland (23,6%) en Drenthe (10,2%), terwijl in Groningen -6,8% minder apparaten werden gekocht.

In Noord-Holland meeste kledingaankopen

Daar waar Nederlanders gemiddeld gezien in augustus en september dit jaar 3,5% meer hebben uitgegeven aan kleding dan in dezelfde periode vorig jaar, spant Noord-Holland de kroon met een stijging van 21,2%. Ook in Groningen is de groei hoog met 9,6%. In Friesland werd -6% minder besteed aan kleding en ook in Zeeland ligt dit -6% lager dan vorig jaar. 


Bureaus

Media

Economisch