Onderzoek laat de keerzijde van viral video's zien

Onderzoek laat de keerzijde van viral video's zien

17-01-2023 (11:21) - Marketing

De vandaag gepresenteerde onderzoeksresultaten van MAGNA Media Trials en technologie- en dataplatform Channel Factory laten zien dat viral video's niet altijd werken.

Het onderzoeksrapport laat onder andere zien dat advertenties rondom een populaire video een negatieve impact hebben wanneer deze niet bij de inhoud van de video aansluiten. Zo daalt bij de kijkers van de video de koopintentie met acht procent, ontstaat er bij negen procent een negatief beeld over het merk en daalt bij zes procent zelfs het vertrouwen in het merk. De negatieve associatie zorgt er daarnaast voor dat de respondenten zich wel de advertentie herinneren, maar om de verkeerde redenen.

Herinnerd om de verkeerde redenen

Ondanks de populariteit van de viral video’s werden de eerder goed scorende videoadvertenties hierna duidelijk minder goed beoordeeld door de respondenten. Naast de dalende koopintentie en het vertrouwen zorgde de advertentie er in deze context voor dat de impact van het merk met tien procent daalde. En door zeven procent van de ondervraagden werd het merk nu als een stuk klantonvriendelijker gezien. Wat verder opvalt in de onderzoeksresultaten is dat in tegenstelling tot kijkers die dezelfde advertentie in een andere context hadden gezien (32 procent), de respondenten in het onderzoek waarbij de 'negatieve’ video’s werden ingezet zich de advertentie goed konden herinneren (41 procent), maar wel om de verkeerde reden.

Kwaliteit in plaats van kwantiteit 

Nick Beentjes, Managing Director Channel Factory Benelux en Frankrijk, hoopt dat het onderzoeksrapport een eyeopener is voor adverteerders die zich focussen op kwantiteit in plaats van kwaliteit: “Dat een video populair is, betekent niet automatisch dat deze ook geschikt is voor een merk. Adverteerders doen er dan ook verstandig aan om te kiezen voor een strategie die meer gericht is op het vinden van geschikte content en kanalen dan op het selecteren op populariteit. Dit komt niet alleen brand suitability en brand safety ten goede, maar ook de performance.”
 


Bureaus

Media

Economisch