
SWOCC presenteert de merkdilemma’s van morgen
Op 28 mei verschijnt het trendrapport van SWOCC: Het merk als kompas in tijden van paradoxale spanningen. Hierin komen onderzoekers met de zes grootste dilemma’s waarmee merken de komende jaren geconfronteerd worden. Het rapport verschijnt online, en wordt voor het eerst fysiek uitgereikt op 11 juni tijdens het jubileumevent 30 jaar SWOCC.
Uit diepte-interviews met verschillende merkprofessionals bleek dat maatschappelijke, organisatorische en technologische ontwikkelingen in de toekomst vaak tegenstrijdig lijken: elke beweging in één richting leidt direct tot spanningen in een andere. Het rapport van SWOCC koppelt daarom zes paradoxen aan wetenschappelijke theorie die helpt om betekenis te geven aan deze ontwikkelingen.
De zes dilemma’s die de toekomst van branding bepalen
De AI-paradox
AI maakt contentproductie sneller en goedkoper, maar roept tegelijkertijd vragen op over creativiteit, menselijk contact en ethiek. Merken moeten balans vinden tussen menselijke en kunstmatige intelligentie, en kritisch blijven op de rol van technologie binnen hun merkwaarden.
De Issue-paradox
Merken worden uitgedaagd zich moreel uit te spreken. Tegelijkertijd is de angst om beschuldigd te worden van ‘purpose washing’ groot: ‘Go Woke, Go Broke’ lijkt soms het devies. Transparantie en geloofwaardigheid zijn cruciaal, maar maatschappelijke communicatie blijft lastig.
De Inclusieparadox
Hoe meer een merk zijn best doet om inclusief te communiceren, hoe meer doelgroepen ze proberen aan te spreken. Dit staat op gespannen voet met het principe van targetting: De roep om diversiteit groeit, maar een merk ‘voor iedereen’ kan leiden tot een verwaterde merkidentiteit.
De Transformatieparadox
Merken communiceren graag over hun voortrekkersrol in de transitie naar een eerlijkere en meer duurzame economie, maar gedragen zich in de praktijk vaak terughoudend. Niet zelden volgen ze pas als consumenten, wetgeving of activisme hen hiertoe dwingen.
De (De-)centralisatieparadox
Terwijl grote bureaus globaliseren en consolideren, groeit het aantal zelfstandige specialisten. Enerzijds raakt het vakgebied gecentraliseerd in de grote internationale bureaugroepen, anderzijds zijn er steeds meer kleine gespecialiseerde bureaus en ZZP-ers actief. Beide kennen voor- en nadelen en merken laveren tussen schaalvoordeel en flexibiliteit.
De korte-/langetermijnparadox
ROI op de korte termijn is meetbaar en verleidelijk. Maar merkgroei vereist juist een lange adem. Wie vandaag alleen stuurt op clicks, mist morgen de loyaliteit.
Het rapport is tot stand gekomen door bijdragen van Joost Verhoeven, Marie Haass, Mariëtte Harbers, Timon Damen, Natasja van Eijsden, Jari Kloppenburg en Joost Augusteijn