‘Gevlucht na de Val’: verhalen van Afghanen die naar Nederland kwamen

24-08-2023 (15:28) - Media

In augustus is het twee jaar geleden dat Afghanistan weer in handen viel van de Taliban. In de serie ‘Gevlucht na de Val’ spreekt Saber Perzad (contentmaker bij BNNVARA) vijf Afghanen die na de machtsovername naar Nederland zijn gevlucht.

Mensen die in Afghanistan succesvol waren en in de bloei van hun leven stonden. Stuk voor stuk moesten zij alles achterlaten en in Nederland een nieuw leven opbouwen. Hoe zag hun leven eruit in Afghanistan? Wat waren hun dromen daar? Hoe kwamen zij in Nederland terecht, waar lopen ze nu tegenaan en hoe houden zij zich staande in hun nieuwe thuisland? De vijfdelige serie ‘Gevlucht na de Val’ is vanaf 26 september te zien bij BNNVARA op NPO Start. In iedere aflevering bezoekt Saber een persoon die na de val van Kabul naar Nederland is gevlucht.

Saber Perzad

Saber Perzad (31) was in Afghanistan een bekende journalist en televisiepresentator, maar door aanhoudende bedreigingen en aanslagen door de Taliban, moest hij in 2019 zijn land ontvluchten. De Taliban waren het namelijk niet eens met de manier waarop hij verslag deed van de ontwikkelingen in zijn land. Via een journalistenvisum kwam hij in Nederland terecht en mocht hier blijven. Omdat Saber een bekendheid is voor veel Afghanen, wordt hij regelmatig benaderd door mensen die ook gevlucht zijn uit Afghanistan. Saber wilde hier graag iets mee doen. In ’Gevlucht na de Val’ pakt hij zijn oude werk als verslaggever en presentator weer op en spreekt Afghanen die naar Nederland zijn gevlucht. Saber weet als geen ander waar zij het over hebben. Hij heeft dit zelf ook meegemaakt en loopt nog dagelijks tegen dingen aan. 


Bureaus

Marketing

Economisch