Nog steeds weinig vrouwen op landelijke radio

05-03-2020 (10:18) - Media

Vrouwelijke radiomakers zijn nog steeds in de minderheid op de grote landelijke radiostations. Dat blijkt uit onderzoek van vaknieuwsplatform Spreekbuis in het kader van Internationale Vrouwendag. Uit de cijfers blijkt dat vooral bij de commerciële radiozenders radiopresentatrices een zeldzaamheid zijn. 
 
Eline Maarse van Spreekbuis.nl laat weten dat het onderzoek niet als een oordeel gezien moet worden. Het moet vooral inzicht geven dat vrouwen een beperkte rol spelen in het vakgebied. ‘Vrouwen beginnen over het algemeen later met hun interesse voor radio. Waar de meeste mannen al op hun kinderkamer zitten te knutselen met een zelfgemaakte radio, komt het bij de dames meestal wat later. En dan is er nog een groot verschil tussen presentatoren die een interview doen en dj’s die improviseren en leven voor de radio. Maar vergis je niet, er zijn een paar geweldige vrouwelijke dj’s zoals Astrid de Jong, Marisa Heutink en natuurlijk Tineke de Nooij.', aldus Maarse 
 
In 2018 deed Spreekbuis al onderzoek naar het aandeel vrouwen bij de publieke omroep. NPO Radiobaas Jurre Bosman beloofde toen beterschap. Vooral bij NPO Radio 1  zijn er de afgelopen jaren meer vrouwen achter de microfoon gekomen. 


Bureaus

Marketing

Economisch