Leonne Cuppen wint DDF Live time Award bij afscheid

08-12-2022 (15:06) - Mensen

Op 29 november vierde Leonne Cuppen samen met alle Yksi Expo leden en Dutch Design Foundation medewerkers het succes van meer dan 30 jaar Stichting Yksi Expo en het succes van Dutch Design Week 2022. Diezelfde dag mocht ze ook onverwacht een DDF Live time Award in ontvangst nemen voor haar werk. Vanaf 1 januari 2023 neemt ze afscheid van de stichting Yksi Expo en neemt de jongere generatie het over.

Op het terrein van Yksi Expo aan de Torenallee op Strijp S neemt de stichting We Are haar intrek, een groep multidisciplinaire jonge ontwerpers die zich richten op maatschappelijke uitdagingen. Leonne Cuppen blijft met haar bedrijf Yksi Connect actief in de wereld van duurzaam en circulair design.

We Are

Zoals aangekondigd in een eerder bericht zouden enkele leden van het Yksi Expo Jong Talent team het werk van de stichting voortzetten. Dit plan kon door hen echter niet worden geconcretiseerd.
De nieuwe huurder van de ruimte van Yksi Expo aan de Torenallee op Strijp S wordt de stichting We Are, opgericht in 2018 met als doel de samenwerking tussen de creatieve sector en experts op het gebied van maatschappelijke transities te faciliteren.

De stichting ontwikkelt multidisciplinaire samenwerkingen, vormt een incubator voor startende en gevestigde sociale ontwerpers en organiseert tentoonstellingen, evenementen en educatieve programma's. We Are is ontstaan in Sectie C - het creatieve ecosysteem op een voormalig industrieterrein in Eindhoven - en is vervolgens gehuisvest op het terrein van het voormalige bedrijf Campina, ook in Eindhoven.

In navolging van Yksi Expo blijft de locatie aan de Torenallee op Strijp S een plek voor creativiteit en maatschappelijk betrokken ontwerpers en houdt We Are haar deuren open voor het publiek met tentoonstellingen, lezingen en evenementen.

Geschiedenis Yksi

In 1991 begon Yksi als ontwerpbureau met daarnaast een stichting annex galerie om Dutch Design en vooral jonge ontwerpers een platform te bieden. Na enkele jaren in het Designhuis bij het stadhuis verhuisde Yksi Expo in 2011 naar Strijp S, naar de huidige locatie aan de Torenallee.

Duurzaamheid en circulariteit

Stap voor stap veranderde de expositieruimte met winkel in een actievere ruimte met exposities, presentaties, workshops, lezingen en andere bijeenkomsten en werkplekken voor een aantal jonge ontwerpers - het Yksi Expo Young Talent team. Inhoudelijk verschoof de focus naar duurzaamheid en circulariteit, terwijl de blik ver over de landsgrenzen heen werd verruimd. Vooral omdat de zelf ontwikkelde tentoonstellingen met veelal Nederlands design rond uiteenlopende thema's de hele wereld over gingen en veel internationale contacten genereerden.

Enkele jaren geleden werd in goed overleg de stichting Yksi Expo losgekoppeld van het bureau Yksi Design en richtte Leonne Cuppen ook haar eigen bedrijf op onder de naam Yksi Connect. De naam zegt het al: verbindingen leggen, vooral tussen jong ontwerptalent en het bedrijfsleven. Nu, na ruim 31 jaar, geeft ze het stokje door aan de jongere generatie om daar meer tijd en ruimte voor te hebben.

Yksi Connect

Yksi Connect wordt in 2023 uitgebreid. Cuppen blijft jonge ontwerpers verbinden met het bedrijfsleven om de meerwaarde van design voor een gezonde, sociale en circulaire wereld te laten zien.