Samen Rijks: een succesvolle strijd tegen eenzaamheid in verzorgingshuizen
03-05-2021 (07:00) - Mensen
Op maandag 3 mei lanceren Maya VR en KPN Mooiste Contact Fonds een nieuw project. De samenwerking gaat de strijd aan met eenzaamheid onder ouderen in verzorgingstehuizen. Met de hulp van virtual reality brillen worden zo duizenden ouderen bereikt met een rondleiding door het Rijksmuseum.
De samenwerking is in het leven geroepen als reactie op de eenzaamheid onder ouderen in verzorgingstehuizen als gevolg van COVID-19. De eenzaamheid in de tehuizen is verdubbeld in het afgelopen jaar en veel ouderen hebben een flinke knauw gehad. Zo werd de dagbesteding lange tijd opgeschort en konden de ouderen weinig tot geen familie zien. “Wij zien nu met eigen ogen welke sporen het afgelopen jaar heeft achterlaten in verzorgingstehuizen en die moeten we niet onderschatten", vertelt Jan Schipper (26), initiatiefnemer van het project.
Het heeft als doel de ouderen weer wat extra kleur in het leven te geven na deze vervelende tijd.
De ouderen willen er na deze eenzame tijd weer lekker op uit, alleen is een gebrek aan mobiliteit daarbij een vervelend obstakel. Virtual reality is de oplossing om deze ouderen een brug te bieden tussen mens en maatschappij, juist hetgeen waar nu zoveel behoefte aan is.
De ouderen willen er na deze eenzame tijd weer lekker op uit, alleen is een gebrek aan mobiliteit daarbij een vervelend obstakel. Virtual reality is de oplossing om deze ouderen een brug te bieden tussen mens en maatschappij, juist hetgeen waar nu zoveel behoefte aan is.
KPN Mooiste Contact Fonds
Voor de hulp bij het realiseren van het project heeft Maya VR aangeklopt bij KPN Mooiste Contact Fonds, een stichting die zich al jarenlang inzet om mensen te verbinden. Ook is het Rijksmuseum betrokken bij het project. Het Rijksmuseum heeft altijd een maatschappelijke functie gehad als het aankomt op samenkomen. Nu het Rijksmuseum dicht is, is dit een mooi alternatief om de mensen toch te kunnen bereiken.
In het project zitten zo’n 8 maanden voorbereiding. Vanaf maandag 3 mei zullen de jonge werknemers minimaal 100 verzorgingstehuizen bezoeken door heel Nederland. Niet alleen wordt de tour door het Rijksmuseum getoond, ook wordt het gesprek na de beelden geopend. “Wij merken heel duidelijk dat het intergenerationele aspect belangrijk is voor het project”, zegt Justus van der Laan van Maya VR. Voor de ouderen is het belangrijk om niet alleen elkaar weer te gaan spreken, maar ook met jongeren te praten. Gedurende de pilots werd al snel duidelijk dat er vriendschappen ontstaan tussen de werknemers van Maya en de ouderen in verzorgingstehuizen.
Over Maya VR
Maya VR is een jonge zorgonderneming en anderhalf jaar geleden opgericht door Jan Schipper op 24-jarige leeftijd. Door een bijbaan waarbij concerten georganiseerd werden in verzorgingstehuizen werd duidelijk dat er een duidelijke behoefte was bij ouderen om er meer op uit te gaan. Het probleem was duidelijk, de oplossing vond hij in virtual reality. Een efficiënte manier om ouderen een middagje uit te bieden in het verzorgingshuis zelf. Na een half jaar kwam Justus van der Laan (25) erbij, die zich begon te richten op het organisatorische aspect. Terwijl eerst de middagen los werden verzorgd, zijn daarna de gesprekken geopend met grote bedrijven. Door de corona kwamen de werkzaamheden in een stroomversnelling, wat ervoor zorgt dat de teller voor bezochte ouderen in 2021 nu al staat op 5000. Het doel voor 2021 is duidelijk, 10.000 ouderen bereiken en het jaar erop moet het verdubbeld zijn. Op dit moment werken 13 enthousiaste studenten voor Maya die beschikken over kennis van de getoonde kunststukken. De jonge zorgonderneming heeft verschillende start-up wedstrijden gewonnen en stond afgelopen november in de finale van The 2020 edition of the Art Explora – Académie des beaux-arts European Award in Parijs. Hier eindigden zij in de top 10 van 240 genomineerden uit heel Europa.
Het Mooiste Contact Fonds is een initiatief van KPN. Het fonds werd in 2007 opgericht en ondersteunt initiatieven van verschillende maatschappelijke partners die gericht zijn op het stimuleren van sociaal contact voor kwetsbare groepen in de samenleving voor wie dit contact niet vanzelfsprekend is. Het fonds zet kennis, ICT, middelen en mensen (KPN-vrijwilligers) in