De kracht van non-verbaal communiceren

26-02-2022 (16:41) - Opleidingen

Tijdens het voeren van een goed gesprek focussen we ons vaak op dat wat we kunnen horen. Naar elkaar luisteren is heel belangrijk. Naar elkaar kijken overigens is net zo belangrijk in een gesprek. Want je lichaam en gezicht verraden wat je eigenlijk wil zeggen, maar kan ook je woorden extra kracht bij zetten. Wil je deze vaardigheden aanzienlijk verbeteren, zowel door ze zelf uit te dragen als te herkennen bij de ander? Volg dan eens een training inspelen op non-verbale dynamiek en ontdek hoe je ieder gesprek kan verbeteren.
 

Een gesprek voeren

Het voeren van een gesprek is niet altijd even gemakkelijk. Helemaal niet als het om een serieus onderwerp gaat, zoals hoe iemand zich voelt of wat je wil bereiken in je leven. Of je nu praat over seks of over wat je werknemer binnen het bedrijf wil doen; het blijft belangrijk goed naar elkaar te kijken. Misschien zegt iemand wel ja tegen een opdracht, maar bedoelt hij of zij nee en is diegene heel ongelukkig op het werk. Door de non-verbale dynamiek te leren identificeren, kun je een gesprek veel beter – en eerlijker – laten verlopen. Maar non-verbale dynamiek kun je ook inzetten om een boodschap beter over te laten komen. Er zijn veel verschillende vormen van non-verbale communicatie (ook wel lichaamstaal genoemd) om op te letten. Het gezicht vormt daarbij het middelpunt.
 

Bewegingen in het gezicht

Wist je dat je gezicht boekdelen spreekt? Als iemand een verkeerde opmerking maakt, dan zullen de spieren in je gezicht daarop reageren, zodat jij je ogen kan laten rollen, de wenkbrauwen kan optrekken en de mondhoeken kan laten hangen. Een compliment zorgt er juist voor dat je gezichtsspieren je een blije uitstraling geven. Uit een grootschalig onderzoek wat negen jaar heeft geduurd van de Merlijn Groep in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam naar bewegingen in het gezicht, is gebleken dat je gezicht heel veel te vertellen heeft. Je ogen, wenkbrauwen, mond, zelfs je neus en oren doen mee. Dat is niet zo vreemd als je weet dat je gezicht veel spieren bevat. Als je die verschillende nuances kan leren herkennen, dan kun je dus veel betere gesprekken voeren.
 

Training non-verbale dynamiek

Samen met Herman Ilgen, directeur van het Instituur voor Non-verbale Strategie Analyse heeft de Merlijn Groep een cursus ontwikkeld waarin je leert gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal te herkennen en juist te interpreteren. Door deze communicatieve vaardigheid te verbeteren leer je gesprekken te lezen en te sturen, zodat je beide een goed gevoel aan het gesprek over houdt. Het maakt tevens een moeilijk gesprek een stuk gemakkelijker, omdat je beter kan inspelen op gevoelens van anderen.
 

Geschikt voor gespreksleiders

Een cursus non-verbale dynamiek is vooral geschikt voor mensen die baat heeft om effectief met anderen om te kunnen gaan. Denk hierbij aan mensen in dienstverlenende beroepen, maar ook advocaten, mediators, coaches en HR-managers. Onderhandelaars, werkgevers, politie, handhavers en iedereen in een leidinggevende functie kan baat hebben bij een dergelijke cursus. Je bent immers dagelijks met de gevoelens, gedachten en problemen van anderen bezig. Dan wil je diegene toch zo goed mogelijk leren lezen? Maar ook zo goed mogelijk begeleiden door je eigen gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal beter te leren interpreteren.
 

Intensief, maar effectief

De cursus is zeer intensief en kan individueel met andere gelijkgestemden of als afdeling gevolgd worden. Het biedt je allerlei handvatten om alles wat je leert direct in de praktijk toe te passen. Ben jij er dus klaar voor om een nog beter zakelijk of persoonlijk gesprek te voeren? Doe dan zeker mee aan deze cursus. Je wordt er echt een betere gesprekspartner van.