Wft Basis: het behalen van je opleiding en examen

22-06-2021 (12:54) - Opleidingen

Wft Basis is voor velen de eerste stap in de financiële sector. Een Wft Basis diploma helpt bij het leren van de basisregels omtrent financiën. Met het Wft-modulecertificaat Basis kun je klanten informeren over financiële diensten en hen doorverwijzen naar de juiste specialist. Je behandelt klantvragen als eerstelijns contact en vergaart kennis over betalen, sparen en verzekeringen.


Wat is Wft? 

Wft is de afkorting voor Wet op het Financieel Toezicht. Deze is in het leven geroepen om de kwaliteit van de financiële dienstverlening te waarborgen, om zo de consument te beschermen. De financiële dienstverlening houdt bijvoorbeeld een bank of verzekering in. Consumenten vertrouwen hun geld toen aan zo’n instelling en dat maakt deze wet van belang. Om de wet te handhaven, vindt er toezicht plaats door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Nederlandsche Bank (DNB). 

De taken van het financieel toezicht zijn onder andere: 

> het waarborgen van de stabiliteit van het financiële systeem;
> het zorgt ervoor dat financiële markten efficiënt werken;
>het beschermt consumenten tegen een faillissement of ontoelaatbaar gedrag van financiële instellingen. 


De Wft blijft actueel door een jaarlijkse wijzigingscyclus. Het is noodzakelijk om de wet ieder jaar te actualiseren, doordat de financiële markten ook continu in beweging zijn. 


Wat is Wft Basis? 

Zoals de naam al zegt, is de Wft Basis een module die de basis legt voor elke adviseur binnen de financiële dienstverlening. Er wordt sterk aangeraden om te beginnen met deze module, voordat je aan een van de andere modules begint. Met het modulecertificaat Wft Basis op zak weet je klanten te informeren over financiële diensten en hen door te verwijzen naar de juiste specialist. Daarnaast kun je klantvragen behandelen en hen van een uitgebreide uitleg voorzien wat betreft betalen, sparen en verzekeringen. Het Wft Basis geeft geen recht op adviesbevoegdheid. De Wft Basis kun je aanvullen met een (of meerdere) van de andere modules, te weten: 
 

> Wft Zorg
> Wft Consumptief Krediet
> Wft Schade Particulier
> Wft Vermogen
> Wft Inkomen
> Wft Schade Zakelijk
> Wft Hypothecair Krediet
> Wft Pensioen


Wft Basis opleiding

Het Wft Basis modulecertificaat behaal je door het examen met succes af te leggen. Om jouw kansen te vergroten om het examen in een keer te halen, wordt er sterk aangeraden om vooraf de Wft Basis opleiding te volgen. Deze opleiding bereidt je voor op het examen en voorziet je van alle benodigde kennis en vaardigheden. Daarnaast oefen je tijdens de opleiding met allerlei examengerichte vragen, zodat je weet wat je op het examen ongeveer kunt verwachten. 
Onderwerpen die de opleiding behandelt zijn onder andere: 

> de financiële markt;
> financiële wet- en regelgeving;
> bank- en verzekeringswezen; 

en

> algemene financiële vaardigheden


Wft Basis examen

Nadat je de Wft-opleiding voltooid hebt, ben je er klaar voor om het Wft Basis examen te maken. Het examen bestaat uit 42 examenvragen en duurt 120 minuten. De examenvragen zijn verdeeld in verschillende onderdelen: Kennis & Begrip (20 vragen), Vaardigheden & Competenties (20 vragen) en Professioneel Gedrag (2 vragen). Al deze onderdelen zijn ook al uitgebreid behandeld tijdens de opleiding Wft Basis. 

Een voorbeeldvraag uit het examen luidt als volgt: 
Pim belegt weleens via het internet. Hij heeft online een risicoprofiel ingevuld en krijg geen advies. Hoe wordt deze vorm van dienstverlening genoemd?


Specialiseren Wft Vermogen

De Wft Vermogen is een van de negen Wft-modules. Deze module is specifiek bedoeld voor adviseurs op het gebied van vermogensbeheer. Het modulecertificaat Wft Vermogen samen met de Wft Basis is noodzakelijk om een functie te betreden waarbij je natuurlijke personen adviseert over het beheer van vermogen in actuariële, financiële, juridische en fiscale zin. Het Wft-certificaat Vermogen straalt namelijk naar de klant uit dat je over de juiste kennis en vaardigheden beschikt om hen van een passend financieel advies te voorzien. 

Het Wft-certificaat Vermogen behaal je alleen wanneer je slaagt voor het Wft-examen Vermogen. Om er zeker van te zijn dat je dit examen haalt, wordt er sterk aangeraden om vooraf de Wft-opleiding Vermogen te doorlopen. De opleiding bereidt je namelijk voor op het examen door je te voorzien van alle nodige kennis en vaardigheden. 
 

Wft-examen Vermogen

Heb je de Wft-opleiding Vermogen voltooid? Dan ben je er klaar voor om deel te nemen aan het Wft-examen. Het examen toetst dezelfde onderdelen als de onderwerpen die de opleiding behandelt. Het examen bestaat uit 47 examenvragen. Hier krijg je 135 minuten de tijd voor.