Aanmeldingen voor Automotive Innovation Awards 2024 geopend

05-06-2023 (10:52) - Awards

Nederlandse organisaties met veelbelovende innovaties voor de mobiliteitsbranche kunnen zich vanaf vandaag inschrijven om deel te nemen aan de verkiezing voor de Automotive Innovation Award 2024. De prijs wordt eens in de twee jaar wordt uitgereikt.

De verkiezing wordt dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd door de Stichting Automotive Innovation Award, waarin ANWB, BOVAG, LeasePlan, RAI Vereniging, RAI Automotive Industry NL en Roland Berger samenwerken. 

Inschrijvingen

“In Nederland zijn honderden ondernemingen, traditionele partijen en nieuwkomers, kennisinstituten en andere organisaties elke dag bezig met innovaties om mobiliteit duurzamer, veiliger en/of bereikbaarder te maken. Daar mogen we een best een beetje trots op zijn”, zegt juryvoorzitter Jan Peter Balkenende. “Met deze verkiezing bieden we innovaties een podium om ze bekend te maken bij het grote publiek, of het nu om producten, diensten of servicetechnologieën gaat. Daarom roep ik alle organisaties in de automotive sector op om hun innovaties bij ons aan te melden.” Inschrijven kan tot 1 oktober 2023 via de website van de stichting. Uit alle inzendingen kiest een deskundige jury een aantal finalisten. Op 5 februari 2024 worden de winnaars tijdens een event bekend gemaakt.

Eerdere winnaars

De eerste editie van de Automotive Innovation Award vond plaats in 2015. In dat jaar won het online parkeerreserveringsplatform Moby Park de prijs. In latere edities volgden onder meer TomTom, NXP en Dutch Green Carbon (in 2017) en Punch Powertrain, Monotch en Lightyear (in 2019). In 2021 gingen PowerD (tegenwoordig: Groendus-PowerD) en Ebusco 3.0 er als winnaars met de Award vandoor. Peter Bijvelds van Ebusco: “De Automotive Innovation Award is een erkenning voor onze innovatiekracht door de mobiliteitsbranche. Dat heeft ons zeker op weg geholpen bij onze beursgang in oktober 2021.”

Te winnen: vier awards

De aanmeldingen voor de awards van 2024 doen mee in de categorieën duurzaamheid, veiligheid en bereikbaarheid. Daarnaast is er een vierde award, de hoofdprijs. Een onafhankelijke vakjury onder leiding van Jan Peter Balkenende beoordeelt de inzendingen op innovatiekracht, impact en implementatie. De jury nomineert per award maximaal vijf innovaties voor de volgende ronde. De genomineerden ontvangen vervolgens een uitnodiging om hun innovatie aan de jury te presenteren. Drie van de vijf genomineerden gaan door naar de finale op 5 februari 2024. Tijdens het ‘Automotive Innovatiediner’ worden de winnaars van de AIA 2024 bekendgemaakt.