Ere Zilveren Reissmicrofoon dit jaar naar Armin van Buuren

Ere Zilveren Reissmicrofoon dit jaar naar Armin van Buuren

09-05-2023 (13:26) - Prijzen

De Ere Zilveren Reissmicrofoon gaat dit jaar naar Armin van Buuren en voor de jaarlijkse Zilveren Reissmicrofoon 2023 zijn door de jury, onder voorzitterschap van Vincent Bijlo, drie nominaties gekozen: het multimediaal platform voor popmuziek 3voor12 (VPRO), de podcast Stad in oorlog: Charkiv één jaar onder vuur (VPRO) en de podcast De Taxioorlog (BNR Radio).

De winnaar wordt gekozen en bekendgemaakt op 15 juni, wanneer ook Armin van Buuren wordt gehuldigd en een speciale vermelding wordt uitgereikt aan de podcast De Rob Touber Sound.

Armin van Buuren

De zelfontwikkelde radioshow van Armin van Buuren "A State of Trance" begon rond de eeuwwisseling op SLAM!-voorloper ID&T Radio en groeide gestaag uit tot het populairste muziekprogramma ter wereld, waar ook in Nederland de commerciële grootmachten regelmatig strijd om leveren. Van Buuren maakte ASOT tot een echt radioprogramma, met interactieve onderdelen als de Future Favorite en de Service for Dreamers. Ook gunt Van Buuren steeds meer ruimte aan nieuw talent. Sinds zijn terugkeer bij Radio 538 neemt Armin daar ook de radioklassieker Dance Department voor zijn rekening.

Genomineerden Zilveren Reissmicrofoon 2023

3voor12, VPRO 3FM

3voor12 is in haar 25-jarig bestaan uitgegroeid tot een veelzijdig muziekplatform. Met 3voor12 wist de VPRO op 3FM, online en dankzij de vele eigen lokale redacties muziekliefhebbers te voorzien van nieuwe muzikale ontdekkingen, live shows, recensies, interviews en rapportages vanaf de grote alternatieve muziekfestivals. 3voor12 is een merk vanuit het verzet geboren, doorgegroeid onder verschillende presentatoren en altijd inhoudelijk goed in stand gehouden door een ijzersterke redactie.

De Taxioorlog, BNR

Sander ’t Sas
Twintig jaar na het uitbreken van de Amsterdamse taxioorlog doet onderzoeksjournalist Sander ’t Sas opnieuw verslag van de gebeurtenissen. Dankzij zijn uitgebreide archief weer ’t Sas het verhaal van de liberalisering van de taximarkt en de grootschalige rellen in de hoofdstad die dit tot gevolg had opnieuw te vertellen. In deze podcast weet de maker zijn eigen archief in te zetten en aan te vullen door de spelers uit het verhaal te laten terugkijken op de taxioorlog. De jury prijst de samenstelling van de podcast, de kwaliteit en gebruik van de oude opnames en specifiek de zo herkenbare Amsterdamse tongval van de hoofdrolspelers. 

Stad in oorlog: Charkiv één jaar onder vuur

VPRO, NPO Radio 1, Michiel Driebergen en Edwin Koopman
Stad In Oorlog brengt dichtbij wat wij ons met geen mogelijkheid kunnen voorstellen: hoe het is om te leven in oorlog. Charkiv heeft in deze podcast een stem, een vrouwenstem. Onder de vluchtenden was ook radiocorrespondent Michiel Driebergen. Maar hij kwam terug, om in audio op te tekenen hoe Charkiv en haar bewoners overleven. Dat heeft hij op zeer radiofonische wijze gedaan, in full stereo. We horen het asfalt van de buitenwijken veranderen in kinderkopjes in het centrum. Lopen mee door een kapotgeschoten flat. En altijd weer het luchtalarm, gevolgd door zware klappen die door merg en been gaan. Ze weten, als ze ’s avonds gaan slapen, niet of ze de ochtend zullen halen. Zo is het om te leven in een oorlog.

Speciale vermelding Zilveren Reissmicrofoon 2023

De Rob Touber Sound

Frank Jochemsen en Jim Immig
Archief-jager Frank Jochemsen (40) en zijn sidekick Jim Immig (32) vonden elkaar 17 jaar geleden in hun liefde voor Wim Sonneveld. Van het een kwam het ander en ze stuitten op televisieregisseur en platenproducer Rob Touber. Hij speelde een essentiële rol in de carrières van artiesten als Adèle Bloemendaal, Jenny Arean en Gerard Cox. Jochemsen en Immig gebruikten de coronatijd om het verloren gewaande oeuvre van Touber, die furore maakte tussen 1965 en 1975, boven water te halen.

Jury Zilveren Reissmicrofoon 2023

Vincent Bijlo (Radiorecensent NRC) is de voorzitter van de jury van de Zilveren Reissmicrofoon 2023 die verder bestaat uit Arjan Snijders (mediajournalist), Edwin Wendt (freelance mediajournalist), Frederique de Jong (presentator en podcaster Follow the Money), Miranda van Holland (radiomaker), Paul van der Lugt (oud-directeur RTV Utrecht), Roeland van Zeijst (radiospecialist Broadcast Magazine) en Rutger Boxhoorn (radiodocent Hogeschool InHolland). De activiteiten van de overkoepelende Stichting Nipkow zijn mogelijk dankzij financiële en organisatorische steun van stichting VEVAM Fonds, Lira Fonds, Beeld & Geluid, NLZiet en Het Ketelhuis Westergasfabriek. De winnaars worden samen met de winnaars van de Zilveren Nipkowschijf op donderdag 15 juni bekend gemaakt in Het Ketelhuis te Amsterdam. De genomineerden voor de Zilveren Nipkowschijf 2023 worden woensdag 10 mei bekend gemaakt.