Genomineerden Doesjenel Prijs voor jonge kunstenaars bekendgemaakt

17-05-2023 (12:55) - Awards

Op 16 mei werden tijdens Industry Day, een jaarlijkse bijeenkomst voor Leidse makers, in Museum De Lakenhal de drie genomineerden van de Doesjenel Prijs bekendgemaakt. Deze prijs is bedoeld voor kunstenaars van 35 jaar of jonger met een aantoonbare band met Leiden.

Het werk van de genomineerde kunstenaars Gijsje C. Heemskerk, Emma van Noort en Kwinnie Le is vanaf 22 september te zien tijdens een gezamenlijke tentoonstelling in Museum De Lakenhal. Op 8 december wordt tijdens een feestelijke prijsuitreiking de winnaar bekendgemaakt.

Genomineerden

Uiteindelijk koos de jury unaniem voor drie genomineerden. Het commentaar daarbij was dat zij een groot gevoel voor materiaalgebruik delen en een originele omgang met tradities en geschiedenis hebben. Ook werken zij alledrie op een eigen manier in verhalende vorm. ‘Juist in deze complexe tijden en in een stad waar geen kunstacademie aanwezig is, is het belangrijk dat het kunstmuseum van de stad oog heeft voor talent en dit ondersteunt,’ aldus juryvoorzitter Tanja Elstgeest, directeur van Museum De Lakenhal. ‘De keuze voor een stimuleringsprijs is daarbij een bewuste, evenals het traject om drie genomineerde kunstenaars de ruimte te bieden een volwaardige presentatie van hun werk in het museum te maken.’

Open call

In de periode van 21 maart tot en met 23 april 2023 konden kandidaten voor de Doesjenel Prijs zich aanmelden via de website van Museum De Lakenhal. Een professionele jury maakte uit de 33 inzendingen de selectie van drie kunstenaars. Deze winnaar krijgt een bedrag van 5000 euro en een object ontworpen door Judith Bloedjes. De Doesjenel Prijs wordt iedere twee jaar uitgereikt.

Doesjenel

De naam van de prijs verwijst naar het Leidse kunstenaarsechtpaar Theo van Doesburg en Nelly van Doesburg - Van Moorsel, die in privékringen ook wel Doesjenel werden genoemd. Van Doesburg was in 1917 een van oprichters van De Stijl, de kunststroming waartoe ook Mondriaan behoorde. Samen met Nelly was hij trekker van de avantgardistische Dada-beweging.

Foto: leden van de jury en genomineerden voor de Doesjenel Prijs. Van links naar rechts: jurylid Quirijn Bongaerts, jurylid Tanja Elstgeest, genomineerde Emma van Noort, genomineerde Kwinnie Le en jurylid Nicole Roepers. Foto: Veerle Sloof