Grand Prix voor THE ZONE OF INTEREST in Cannes

30-05-2023 (12:16) - Awards

Afgelopen weekend werd de slotceremonie van de 76ste editie van het Filmfestival van Cannes gehouden.

De prijzen voor de hoofdcompetitie worden uitgereikt. Cinéart-film THE ZONE OF INTEREST werd bekroond met de Grand Prix, na de Gouden Palm de tweede prijs van het festival.

Grand Prix voor THE ZONE OF INTEREST

Jonathan Glazer, bekend van UNDER THE SKIN, won voor zijn nieuwste film THE ZONE OF INTEREST de Grand Prix van Cannes. Deze tweede prijs van het festival werd toegekend door de jury onder leiding van Ruben Östlund en werd hem overhandigd door regisseur Quentin Tarantino. THE ZONE OF INTEREST won ook de Fipresci Award voor Beste Film, een prijs jaarlijks uitgereikt door de internationale filmcritici. In THE ZONE OF INTEREST wonen de commandant van Auschwitz, Rudolf Höss (Christian Friedel), en zijn vrouw Hedwig (Sandra Hüller) met hun gezin naast het concentratiekamp. Daar proberen ze hun gezinsleven vorm te geven en een ideale wereld te creëren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Cinéart kocht de film aan van A24 tijdens het Cannes filmfestival. De Nederlandse bioscooprelease is begin 2024 (TBC).

Meer prijzen voor Cinéart-films

De hybride documentaire LES FILLES D’OLFA van Kaouther Ben Hania (THE MAN WHO SOLD HIS SKIN) is ook onderscheiden in Cannes. De film won er de L'Œil d'Or, de prijs voor Beste Documentaire, en de Positive Cinema award. Na BEAUTY AND THE DOGS en THE MAN WHO SOLD HIS SKIN, komt Tunesische filmmaker Kaouther Ben Hania met een unieke filmbeleving waarbij fictie en documentaire in elkaar overlopen. De film gaat over Olfa, een Tunesische moeder van vier dochters, die de leegte moet opvullen nadat haar oudste twee dochters plots verdwijnen (Nederlandse bioscooprelease: TBD). De Belgische film IL PLEUT DANS LA MAISON van Paloma Sermon-Daï draaide tijdens het Cannes Filmfestival in het programma La Semaine de la Critique, waar het bekroond werd met de French Touch Prize of the Jury (vorig jaar gewonnen door AFTERSUN). IL PLEUT DANS LA MAISON is een coming-of-age over de 17-jarige Purdey en haar jongere broer Makenzy, die een hete, stormachtige zomer doorbrengen aan een toeristisch meer. Aan hun lot overgelaten werkt Purdey in een hotel en verdient Makenzy wat geld door van toeristen te stelen (Nederlandse bioscooprelease: TBD).