Nieuwe Adri den Dekker Prijs sitmuleert duurzame landbouw

18-11-2021 (14:09) - Prijzen

Groentefabrikant HAK heeft in samenwerking met de HAS Hogeschool in Den Bosch en Venlo een nieuwe stimuleringsprijs in het leven geroepen voor het beste idee om de landbouw in Nederland duurzaam en toekomstbestendig te maken. Derdejaars studenten, die in hun bachelorprogramma de minor 'Innovating Agrifood Production Systems' volgen, kunnen deelnemen aan de competitie.
 
Aan de stimuleringsprijs, die is vernoemd naar de oud-directeur Inkoop, landbouw en duurzaamheid van HAK, Adri den Dekker, is tevens een bedrag van €2.000 gekoppeld die de winnende student kan investeren in zijn/haar verdere opleiding en persoonlijke ontwikkeling.
 

Toekomstbestendig agrifoodsysteem

Het traject gaat voor de studenten over hun individuele visie op een toekomstbestendig agrifoodsysteem en hun persoonlijke (unieke) rol daarbinnen. Naast diverse colleges over bestaande en nieuwe landbouwsystemen en de markt– en maatschappelijke uitdagingen die er zijn, is er ook aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van de studenten gericht op een eventueel toekomstige leiderschapsrol in agrifood.
 
Concreet wordt van de studenten verwacht dat zij uiterlijk maandag 10 januari 2022 een onderbouwd essay van 5 pagina’s (exclusief bijlagen en literatuurlijst) inleveren. Daarnaast moeten zij hun visie ook vertalen in een visueel product zoals bijvoorbeeld een poster, film of maquette.
 

Een leven lang leren

Adri den Dekker zelf zegt verguld te zijn met het initiatief en met het feit dat deze jaarlijkse stimuleringsprijs zijn naam zal dragen. "Ik wist hier niets van en dus was het voor mij een grote verrassing. Het voelt eerlijk gezegd ook wel als iets te veel eer. Tegelijkertijd past de stimuleringsprijs niet alleen in de missie die HAK al bijna 70 jaar heeft en waar ik heel lang aan heb mogen meebouwen, maar ook in een van mijn levensmotto’s en wel dat van ‘’Een leven lang leren’’. En dat kan ik blijven doen door met de studenten van nu te spreken en hen waar nodig te begeleiden. Er is niets leukers dan dat."

 

Begin februari 2022 wordt de eerste winnaar van de Adri den Dekker prijs op feestelijke wijze bekend gemaakt door een vakjury bestaande uit Adri den Dekker zelf, Frederike Praasterink (Lector Future Food systems aan de HAS) en Michaël Wilde (directeur van Bionext, ketenorganisatie van de biologische sector).