Popprijs 2022 naar Goldband

Popprijs 2022 naar Goldband

22-01-2023 (15:18) - Prijzen

Goldband is de winnaar van de Popprijs 2022. De band ontving uit handen van presentatoren Vera Siemons en Justin Verkijk de meest prestigieuze prijs voor Nederlandse popmuziek tijdens Noorderslag, onderdeel van festival ESNS.

Volgens de jury heeft Goldband afgelopen jaar de grootste impact op de Nederlandse popmuziek gemaakt als soundtrack van de postcoronatijd, met optredens vol knaldrang, het volgen van een eigen artistieke visie en succes onder een brede groep luisteraars. De Popprijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro en een beeld van Theo Mackaay. De bekendmaking was live te zien bij de NTR op NPO 3, te horen op NPO 3FM en te zien via de livestream van het festival.

De jury zag verschillende jonge, vrouwelijke artiesten furore maken met Nederlandstalige muziek in Nederland en België. Toch koos het voor Goldband, omdat Goldband de soundtrack schreef voor het doorbreken van de banden, regels en restricties van de lockdown en eigenhandig de wederopstanding van het club-, live- en festivalseizoen instartte op de meest diverse plekken en voor de meest uiteenlopende doelgroepen. Dat deed het met een eigen visie, herkenbaar geluid en op eigen voorwaarden, een andere eigenschap van de muziekwereld anno 2023.

36e editie Popprijs

Het is de 36e keer dat de Popprijs is uitgereikt. Vorig jaar viel de Popprijs ten deel aan de Haagse band DI-RECT. De jaarlijks uitgereikte Popprijs kan ten deel vallen aan artiesten uit de volle breedte van de popmuziek. Zo was de eerste winnaar van de Popprijs in 1986 Mathilde Santing. Ook onder andere 2 Unlimited (1994), Arling & Cameron (2000), Tiësto (2002), Within Temptation (2005), De Dijk (2008), Kensington (2017) en Ronnie Flex (2018) wonnen de prijs. In 2021 werd de Popprijs niet uitgerekend door de coronacrisis. De Popprijs is een initiatief van Ntb/Kunstenbond en wordt uitgereikt door Buma Cultuur en ESNS. 

De jury bestond dit jaar uit: Rob Ester (Qmusic), Fernando Halman (FunX), Veronica van Hoogdalem (Omroep ZWART / Praat Muziek Met Me), Lois de Jong (NTR), Will Maas (Kunstenbond / Ntb), Wilbert Mutsaers (Spotify), Roosmarijn Reijmer (NPO 3FM), Joey Ruchtie (De Oosterpoort / ESNS), Anna Veenstra (Melkweg) en Maartje Glas (Buma Cultuur, voorzitter jury).