Rodger Werkhoven (iO) in de prijzen met AI-film op International Short Film Festival

17-05-2023 (08:29) - Awards

Op het 69ste Short Film Festival Oberhausen is de film Let’s be friends van Rodger Werkhoven en Arno Coenen in de prijzen gevallen. De prijs van de Ecumenial Jury werd toegekend aan deze eerste door AI gegenereerde, geanimeerde en ‘ingesproken’ korte film ter wereld.

De jury besloot Let’s be friends van Werkhoven en Coenen van een prijs te voorzien vanwege de moed en de bijdrage, die de film biedt aan de ontwikkeling van de gehele filmindustrie. De film heeft op de juryleden grote indruk gemaakt vanwege de relevantie van het onderwerp, de integere en ‘meta-ironische’ benadering daarvan en de volledige weergave van het thema ‘revelation’.

“Op een experimentele, maar overtuigende manier zijn de filmmakers erin geslaagd om met een indrukwekkende visuele stijl een statement te creëren. Het moedige gebaar en de significante input in de uiterst actuele discussie over moderne technologieën worden enorm gewaardeerd”, aldus de jury.

Is het een film, of is het geen film?

Volgens Rodger Werkhoven (Executive Creative Director iO) “vergt het zowel moed als een goed geïnformeerde blik van de jury om een film als Let’s be friends te herkennen en te erkennen”. Zijn medefilmmaker, de gerenommeerde kunstenaar Arno Coenen (Markthal in Rotterdam, Beurspassage en Skatepark Zeeburgereiland in Amsterdam) stelt het woord ‘film’ bij Let’s be friends ter discussie. “… aangezien camera’s, licht & geluid, acteurs en regisseur(s), et cetera er niet aan te pas komen. Wat je ziet en hoort zijn ‘sprekende’ AI-gegenereerde en AI-animeerde synthetische acteurs”.

Stilletjes in premiere

Let’s be friends is vorig jaar stilletjes in première gegaan op het PLANETART GOGBOT Festival in Enschede. Inmiddels heeft de productie de aandacht getrokken van de Nederlandse ambassade in China, die met het verzoek kwam de film te tonen op het Chinese online platform Tencent Art. Dit als onderdeel van een tentoonstelling, die de Nederlandse kunst en cultuur in China wil bevorderen. Met dit platform voor kunst in China wordt een groot bereik binnen de Chinese kunstgemeenschap bereikt. Via het internationale platform voor mediakunst LIMA zijn de tentoonstelling én de film door een breed Chinees publiek te bekijken.

LET'S BE FRIENDS | World's 1st AI-generated-animated-narrated Multi-Scene Movie | 2023 Oberhausen international premiere version from CØ11@BorAi+oR? on Vimeo.