Leestrends van 2022 sterk beïnvloed door inflatie

20-12-2022 (15:04) - Publicaties

De tijdschriften- en krantenapp Readly heeft zijn jaarlijkse rapport over de leestrends van 2022 samengesteld. In totaal zijn 286.000 digitale publicaties op het platform 146 miljoen keer zijn gelezen, met een piek in categorieën als Nieuws & Politiek, Handwerk & Doe-het-zelf en TV, Film en Bioscoop.

Het meest populaire tijdstip om tijdschriften te lezen is op donderdag om 18:00 uur, terwijl dat voor kranten op zondag om 7:00 uur is.

Post-Covid trends

Als we kijken naar de 10 populairste categorieën van Readly op basis van het hoogste totale aantal lezers, dan blijkt dat de categorie Reizen & Regionaal aan populariteit heeft gewonnen: wereldwijd is het aantal lezers met 12 procent gestegen en in Nederland met ruim 13 procent. De uitgaven die in de loop van het jaar de meeste lezers trokken, gingen over tips voor binnenlandse reizen. Bruiloften, die door Covid waren uitgesteld, zijn nu ook weer terug met een stijging in de categorie Bruiloft van maar liefst 22 procent in Nederland.

Druk op de portemonnee

“Een trend die waarschijnlijk is ontstaan door de huidige ontwikkelingen, is de toegenomen interesse voor handwerk en doe-het-zelf, waarbij consumenten proberen hun spullen te repareren in plaats van nieuwe te kopen. Ook hier speelt het milieubewustzijn wellicht een rol, maar het is duidelijk ook het gevolg van de toegenomen inflatie en de druk op de portemonnee van de consument,” zegt Jan-Sebastian Blender, Head of Content bij Readly. Een andere vorm van goedkoop entertainment is thuisblijven en tv kijken. In de categorie TV, Film en Bioscoop wordt er gemiddeld bijna 30 minuten per nummer gelezen, wat neerkomt op een stijging van 12 procent in 2022 ten opzichte van 2021.

Meer krantenlezers

“Inflatie en economische onzekerheid heeft ook geleid tot een enorme stijging van het aantal lezers van kranten en politieke tijdschriften. 2022 is in veel landen een turbulent politiek jaar geweest, en daardoor hebben abonnees dankbaar gebruik gemaakt van het brede aanbod aan kwaliteitsjournalistiek van Readly om op de hoogte te blijven,” stelt Blender. Het gemiddeld aantal krantenlezers per maand dat Readly dagelijks gebruikt, is dit jaar met 23 procent gestegen ten opzichte van 2021. En de gemiddelde leestijd in de tijdschrift categorie Nieuws & Politiek steeg wereldwijd met 8 procent.

Het hele rapport is hier te vinden.