Twee jaar zonder V&D

23-04-2018 (07:00) - Publicaties

Maandag 23 april is het exact twee jaar geleden dat het laatste V&D-filiaal haar deuren sloot. Naar aanleiding van deze memorabele dag brengt uitgeverij Tens Media (oa bekend van de boeken Verdwenen Merken, Blokker en Namespotting) het ebook ‘Vroom & Dreesmann: Opkomst en ondergang van het warenhuis’ (Philippe Hondelink/Richard Otto) uit. 
 
 
De ondergang van V&D kent veel oorzaken. De opkomst van internet is daar er slechts één van, maar is wel exemplarisch hoe de winkelketen de tijdgeest heeft gemist. Pas tien jaar geleden maakte V&D een voorzichtige start met een online shop, terwijl Bertelsmann al in 1998 de eerste stappen maakte voor Bertelsmann On-Line (BOL) en de online winkel in 1999 lanceerde. Toch waren er al veel langer problemen bij het warenhuis. Al sinds 1988 zijn er diverse reorganisaties geweest om het tij te keren. Dit leverden echter nauwelijks resultaat op. Al begin jaren ‘90 werden er aandelen van het kwakkelende familieconcern Vendex verkocht aan derden en kregen Joep van den Nieuwenhuysen en retailconcurrent Jaap Blokker belangen in het bedrijf. 
 

van begin tot einde

Het ebook geeft een uitgebreid overzicht van de V&D-historie en het verhaal achter het warenhuis waarmee iedere Nederlander is opgegroeid en dat twee jaar geleden uit de winkelstraten verdween. Het nieuwe ebook beschrijft de hele geschiedenis van V&D van het begin tot het einde. Het boek over Vroom & Dreesmann is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over het ontstaan van het warenhuisconcern en benieuwd is naar V&D- weetjes, -feiten en -cijfers en naar markante momenten uit bijna 129 jaar detailhandelshistorie. Naast de geschiedenis van het warenhuis wordt ook de multinational Vendex, vroeger één van de grootste retailconcerns wereldwijd- ontleed. Dit (retail)imperium bestond uit honderden merken en winkelketens, waaronder Vedior, Vendet, Vendorado en Torro.
 

Uitgave ebook Vroom & Dreesmann - april 2018 ebook 432 pagina’s met illustraties - ISBN 9789082367690 - Prijs €9,95 (Uitgeverij TENS Media). Vanaf deze week beschikbaar bij oa Ako.nl, Bruna.nl, Bol.com, Bookspot en Managementboek.nl