Bomen planten op Black Friday met Trees for All

Bomen planten op Black Friday met Trees for All

10-11-2022 (14:36) - Sustainable

Stichting Trees for All zette een paar jaar geleden een groen alternatief op voor Black Friday: ‘Green Friday’. De organisatie roept winkels op juist géén kortingen aan te bieden en stimuleert iedereen in plaats daarvan iets terug te doen voor de planeet, zoals het planten van een boom. Dit jaar kan dat in het gloednieuwe ‘Green Friday Forest’ dat op 25 november wordt geopend.

Uit onderzoek blijkt dat 81% van Nederland zich bewust is van de negatieve impact van overmatig shoppen op de planeet. Vooral de jonge generatie wil de supersale niet missen: 85% van Gen Z doet tijdens Black Friday aankopen en 41% geeft aan dit jaar door de inflatie en hoge energieprijzen zelfs extra geneigd te zijn om aankopen uit te stellen tot ze in de uitverkoop zijn. Wat opvallend is, nu deze generatie zich juist vaak inzet voor onze planeet.

Impact van kopen op milieu

Zo’n 30% van de CO2-uitstoot van een gemiddeld Nederlands huishouden komt door de aankoop van nieuwe spullen: de productie en het transport die met spullen gepaard gaan, hebben een grotere milieu impact dan autorijden, vliegen of vlees eten (De Verborgen Impact, Babette Porcelijn).

Veel-voor-weinig

Simone Groenendijk, directeur van Trees for All: “Er is een groot verschil tussen die hippe trui nodig hebben en willen hebben. Het veel-voor-weinig principe doet onze aarde de das om. We moeten echt minderen en als we iets kopen, een bewuste en liefst duurzame keuze maken. Het helpt daarbij niet als de kortingen je om de oren vliegen. Daarom richt Trees for All zich met Green Friday niet alleen op de consument, maar óók op de verkopers."

Antireactie

De antireactie op Black Friday groeit toch, ook al is het langzaam: bijna een kwart van de Nederlandse consument geeft aan op deze zwarte dag bewust géén aankopen te doen. Green Friday wint dus aan bekendheid, zowel onder consumenten die bewust geen Black Friday deals kopen, als onder bedrijven. Steeds vaker kiezen beide partijen ervoor om op Green Friday iets goeds voor de aarde te doen, zoals bomen planten.

Green Friday Forest

In het ‘Green Friday Forest’ kunnen mensen die een statement willen maken tegen Black Friday met elkaar bomen planten. Groenendijk: “Het idee is dat het bos uitgroeit tot een reusachtig groen statement. Hiervoor hebben we uiteraard de hulp van Nederland nodig. Vanaf oktober kan iedereen via de website van Trees for All een boom in het bos laten planten.” Daarnaast zijn zowel bedrijven als consumenten welkom om tijdens de opening op 25 november te helpen met het planten van de eerste bomen.