Normative lanceert Carbon Legislation Tracker

Normative lanceert Carbon Legislation Tracker

21-06-2022 (16:36) - Sustainable

Normative introduceert de Carbon Legislation Tracker. Dit is een gratis tool die is ontwikkeld om bedrijven te helpen voldoen aan de snel veranderende wetgeving op het gebied van koolstofuitstoot in de EU, het Verenigd Koninkrijk en de VS.
 
Bedrijven, consumenten en investeerders zijn steeds meer geïnteresseerd in hun CO2-voetafdruk. Het in kaart brengen van de CO2-uitstoot, carbon accounting, is hierbij een cruciaal onderdeel. Tegelijkertijd wordt de wetgeving strenger en wordt van bedrijven verwacht dat zij verantwoording afleggen over hun emissies. Bovendien nemen de alternatieve kosten voor bedrijven toe, aangezien klanten eisen dat de merken waarmee ze zakendoen, bezig zijn met koolstofreducties en initiatieven om netto nul te bereiken.
 

Emissies verminderen

Om concurrerend te blijven en te voldoen aan de huidige wetgeving zijn twee redenen waarom bedrijven hun emissies willen meten en verminderen. De gratis wetgevingstracker helpt bedrijven een weg te vinden in het oerwoud van bestaande en toekomstige regelgeving. Door enkele basisgegevens van het bedrijf te verstrekken, zoals regio, sector en grootte, laat de tracker zien aan welke regels het bedrijf zich dient te houden.
 
"Het kan lastig zijn om op de hoogte te blijven van de veranderende wetgeving. Daarom hebben we de tracker ontwikkeld, om carbon accounting toegankelijk en makkelijk te maken voor alle bedrijven", legt Kristian Rönn uit, CEO en mede-oprichter van Normative, 's werelds eerste carbon accounting engine en ontwikkelaar van de tool.
 

Voortouw

Het voortouw nemen bij het meten en verminderen van emissies is niet alleen goed voor de zaken maar helpt ook risico's te vermijden. Het risico om niet te voldoen aan de wetgeving kan leiden tot hoge boetes, reputatieschade, en het verlies van opdrachten, aanbestedingen, of offertes.
 
De Carbon Legislation Tracker dekt bestaande en toekomstige wetgeving in enkele van de belangrijkste markten voor veel bedrijven, waaronder;
- De CSRD van de EU, die alle grote bedrijven in de EU verplicht hun volledige scope 1, 2 en 3 emissies te rapporteren.
- De TCFD en SECR van het Verenigd Koninkrijk, die vereisen dat alle grote Britse bedrijven hun emissies rapporteren, inclusief scope 1, 2, en (in het geval van TCFD) vaak ook scope 3.
- Het recente voorstel van de SEC, dat alle beursgenoteerde Amerikaanse bedrijven verplicht om scope 1, 2, en meestal ook scope 3 emissies bekend te maken.
- De Carbon Legislation Tracker zal voortdurend worden geüpdatet om een realtime momentopname van de actuele wetgeving te bieden.
 
"Veel bedrijven willen het juiste doen, maar missen daarvoor de middelen of kennis, en dit kan ongewild leiden tot greenwashing. Bij Normative willen we bedrijven en hun waardeketens helpen om het juiste te doen met een nauwkeurige en waarheidsgetrouwe berekening van de CO2-uitstoot", besluit Kristian Rönn.