Online platform voor refurbished elektrische fietsen nu ook in Nederland gelanceerd

20-01-2023 (11:31) - Sustainable

Online platform Upway, eerder al actief in Frankrijk, Duitsland, België is nu nu ook in Nederland van start. Upway richt zich op de aankoop en verkoop van gebruikte e-bikes. Nederland telt inmiddels al meer dan 5 miljoen elektrische fietsen; 1 op de 3 Nederlanders heeft er een of meer. Dit betekent dat er in de nabije toekomst miljoenen e-bikes aan vervanging toe zijn.

Upway verkoopt merken als Gazelle, Cortina, Sparta, Cube, Batavus, Giant, Koga, Stella, Urban Arrow en Cowboy. Het aanbod op de website varieert van stadsfietsen en bakfietsen tot elektrische racefietsen. Vooraf zijn al deze producten op grondige wijze refurbished. Professionele monteurs controleren ze aan de hand van 20 onderhoudspunten en repareren of vervangen alle onderdelen waaraan iets mankeert. Hierdoor kan Upway een garantie bieden van 1 jaar. Na de opknapbeurt is alles wat er bij een elektrische fiets toe doet, frame, batterij, motor en elektronica, weer perfect in orde.

Upway’s refurbished e-bikes zijn 20 tot 60% goedkoper dan een nieuwe elektrische fiets. Zij zijn te koop vanaf €599,- en worden binnen 3 tot 5 werkdagen bij de koper thuis afgeleverd.

Marktplaats

Voor haar eigen aankoop van gebruikte e-bikes heeft Upway een snelle procedure ontwikkeld. Particulieren of professionals als fietsverhuurbedrijven en fietswinkels die een of meerdere e-bikes kwijt willen, kunnen het bedrijf online via een formulier met tien vragen de benodigde gegevens en foto’s verstrekken. Modellen vanaf 2016 zijn welkom. De vragen gaan onder andere over het merk, de staat van de fiets, het aantal gereden kilometers, de nieuwprijs en de gewenste verkoopprijs. Vervolgens stuurt Upway per e-mail een offerte. Als beide partijen het met elkaar eens zijn, maakt Upway een afspraak om de fiets bij de verkoper thuis op te halen.

Missie

Upway is een onderneming met een maatschappelijke missie. Het bedrijf wil verspilling voorkomen en de toekomst van mobiliteit elektrisch, duurzaam en betaalbaar maken. Tweedehands smartphones, kleding en elektronica zijn al langer op de markt. Nu bestaat er ook voor elektrische fietsen een tweede leven. Nieuwe e-bikes zijn kostbaar en haast niet aan te slepen; levertijden kunnen variëren van zes tot acht maanden en gemiddeld is de prijs € 3.000,-. Met haar betaalbare, refurbished e-bikes biedt Upway een alternatief. 

Upway is een Franse start-up, opgericht in 2021 door Toussaint Wattine en Stéphane Ficaja.