Vraag naar tweedehands kwaliteitsmeubels stijgt explosief; Reliving start crowdfunding

Vraag naar tweedehands kwaliteitsmeubels stijgt explosief; Reliving start crowdfunding

21-04-2023 (12:30) - Sustainable

25.000 tafels, banken en stoelen kregen in het afgelopen jaar een nieuw leven via Reliving. Het online platform in betaalbare tweedehands vintage meubels groeit 330% jaar op jaar. Om flink te investeren, starten oprichters Jody Klaassen en Ananda van Doorn hun eerste crowdfunding voor € 1,5 miljoen. Nu bieden mensen 30.000 meubelstukken aan via Reliving. In 2025 moeten dat er 130.000 zijn.

Jaarlijks verdwijnen er ruim 60 miljoen meubels in Europese verbrandingsovens of op vuilnisbelten. Meer dan 10 miljoen ton aan afgedankte meubels. Slechts 10% wordt hergebruikt, zo blijkt uit een studie in opdracht van de Europese Commissie.

“Het te snel afdanken van meubels is zonde van de schaarse grondstoffen, verspilling van energie en leidt tot schade aan het klimaat,” aldus Ananda van Doorn, oprichter en algemeen directeur. “Onze missie is om tweedehands eerste keus te maken en de levensduur van meubels minimaal te verdubbelen ”, zegt oprichter en operationeel directeur Jody Klaassen. “Wij steken onze ambities daarbij niet onder stoelen of banken.”

Kasten meest populaire categorie

Vorig jaar verkocht Reliving 2600 kasten.Het was daarmee de best scorende categorie. Vooral dressoirs zijn populair. Klanten zochten het meest op de trefwoorden ‘vintage & bureau’.

Traditiegetrouw wordt er in het voorjaar veel weggegooid nadat mensen klaar zijn met hun voorjaarsschoonmaak. Met de start van de lente zoeken mensen naar nieuwe spullen voor in huis. Ananda en Jody: “Wij roepen mensen op om spullen een nieuw leven te geven en ook te kijken wat er tweedehands te koop is. Kies voor duurzame kwaliteit die langer mooi blijft. Een aantal grote meubelfabrieken slijten nieuwe spullen alsof het seizoensmode is. Deze fast furniture waar veel grondstoffen en energie voor nodig zijn, past niet meer in deze tijd. Het klimaat en onze aarde zijn de verliezers en die trend willen wij keren. Kijk online en kies uit 30.000 direct beschikbare items. Ons mooie aanbod aan interieur is ook te zien en te vinden in de winkel van de Bijenkorf in Rotterdam.”

Reliving zorgt ervoor dat mensen tweedehands meubels kunnen kopen, met hetzelfde gemak en service als dat je iets nieuws aanschaft. Simpel afrekenen, levering direct aan huis met kopersbescherming. Klanten hoeven niet 3-6 maanden te wachten voor levering, zoals gebruikelijk is bij nieuwe meubels uit de fabriek. Reliving heeft in januari in de Bijenkorf in Rotterdam de eerste tweedehands interieurwinkel geopend en werkt samen met fonQ en VT Wonen. 70.000 mensen maken deel uit van de community van Reliving.

100.000 meubels extra, € 1,5 miljoen nodig

Om in twee jaar tijd van 30.000 naar 130.000 meubels te groeien, wil Reliving investeren in personeel en de online dienstverlening. Bij het in 2019 opgerichte bedrijf werken nu 8 fte. Naast de oprichters zijn er investeringen gedaan door Stichting iFund en Fair Capital Partners. Het plan is om financiering op te halen voor groei. “Wij zijn een platform voor en door consumenten. Wij willen hen de kans bieden om mee te investeren”, aldus Jody en Ananda. De crowdfunding start op vrijdag 21 april open voor € 1,5 miljoen.

Huidige aandeelhouders zullen ook mee investeren. Dit kapitaal wordt benut om het marktaandeel in Nederland en België te vergroten. Daarnaast wordt ook geïnvesteerd in vernieuwing, zoals Live Shopping. Mensen bieden dan via een livestream direct hun meubels aan en reageren meteen op vragen van potentiële kopers. Dat is handig, bijvoorbeeld voor mensen die gaan samenwonen en snel veel mooie meubels willen kopen of verkopen. Ook kan het helpen voor mensen die vragen hebben voor de verkoper en willen zien of een meubelstuk goed past in hun inrichting qua stijl.

Na extra groei in Nederland en België wil Reliving internationaal uitbreiden. Met haar 83 miljoen inwoners staat Duitsland met stip op 1.